Üzleti tippek

Újabb vita a céges telefonok áfájáról

admin

2004. 12. 22. 00:00

A KPMG adószakértői szerint az uniós joggyakorlatba ütközik a cégek által fizetendő telefonáfa-szabályok szigorítása.

A
Pénzügyminisztérium szerint nincs semmi baj a törvénnyel. A költségvetés 2005-ben tízmilliárd forintos bevételt remél a céges telefonok áfájából.

A
pénzügyi kormányzat eredetileg természetbeni juttatásnak minősítette volna a céges telefonálást, mivel abból indult ki, hogy az alkalmazottak nemcsak hivatalos ügyekben, hanem magáncélra is igénybe veszik a vállalati telefonokat. Ez a módosítás rengeteg adminisztrációval járt volna, ezért született az a kompromisszum, amely szerint 2005-től már csak az áfa ötven százaléka lenne levonható a jelenlegi hetven helyett.

A
Napi Gazdaságnak nyilatkozó adótanácsadó szerint ez a szigorítás ellentétes az uniós joggyakorlattal. Jelenleg ugyan nincs közösségi szabályozás a költségek elszámolásáról, a kérdés tehát nemzeti hatáskörben van. Ám a KPMG szerint ennek ellenére sem engedélyezi az Európai Bíróság a szigorítást. A tanácsadó szerint Franciaország két ízben is kénytelen volt meghátrálni, és az osztrák kormány is visszakozott egy esetben.

A
Pénzügyminisztérium viszont úgy értelmezi, hogy az új szabályok is megfelelnek az uniós gyakorlatnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.