Üzleti tippek

Visszaesett idén a tejtermelés

Idén a tejágazat árbevétele a tavalyinál 15-20 százalékkal kevesebb, 180-200 milliárd forint lesz – jelentette be a Tej Terméktanács elnöke a szervezet évzáró sajtótájékoztatóján. Kiss Pál István hangsúlyozta, hogy a magyar tejtermelők az ország uniós kvótájának mindössze 75 százalékát tudják most kihasználni, ami évi 1,5 milliárd liter tej előállítását jelenti. Ezt a szakember a termelés folyamatos csökkenésével, az uniós csatlakozást követő árzuhanással magyarázta.

A termelés visszaesésével párhuzamosan ugyanakkor 2-3 százalékkal, 150-160 literre nőtt az éves tejfogyasztás, ami a szakember szerint a környező országokból – elsősorban Lengyel-, illetve Csehországból és Szlovákiából – származó, senki által nem regisztrált mennyiségű tejterméknek tudható be.

A terméktanács elnöke rendkívül hektikusnak nevezte az idei piacot: volt olyan időszak, amikor a tejért 56-57 forintot fizettek a felvásárlók literenként, mostanra azonban stabilizálódott a helyzet, és 65-66 forintot kapnak a termelők.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnök-helyettese arról beszélt, hogy a piaci nehézségek miatt sok tejtermelő hagyott fel tevékenységével, most mintegy 210 ezer tehén van Magyarországon, 20 ezerrel kevesebb a tavalyinál. A tejtermelők közül sokan nem tudtak eleget tenni az EU által megkövetelt környezetvédelmi előírásoknak, és az állam is kivonult a tejpiaci szabályozásból – tette hozzá a szakértő.
Ennek eredménye az lett, hogy folyamatosan csökken a magyar tejtermelés, és Istvánfalvi nem tartja kizártnak, hogy ha a folyamatot nem fordítják meg, jövőre akár 1,4 milliárd literre is visszaeshet a magyar tejtermelés. A tejesek ezért az úgynevezett, EU által engedélyezett notifikált támogatások növelését, valamint azt szeretnék elérni, hogy a kvóta-adásvételt tegyék szabaddá, jelenleg ugyanis ezt az agrártárca korlátozza.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik