Üzleti tippek

Az infláció mértékével emeli a MÁV a vonatjegyek árát

A gazdasági tárca döntött a jövő évi MÁV-tarifákról – közölte kedden a vasúttársaság. A személyszállítás díjai az inflációt követő mértékben, vagyis átlagosan 4,5 százalékkal emelkednek. A változás nem vonatkozik egyes pótjegyek árára.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése alapján 2005. január 1-jétől módosulnak a belföldi vasúti közlekedés személyszállítási díjai – tájékoztat a Magyar Államvasutak Rt. kedden. A menetdíjak átlagosan 4,5 százalékkal, vagyis mindössze a jövő évre tervezett inflációval megegyező mértékben növekednek.

Az árváltozás nem érinti az intercityk, intercityrapid- és interpici-járatok pótjegyeinek árát. Nem emelkednek a belföldi helybiztosítás díjai, valamint a vonaton felszámítható pótdíjak sem. Az intercity-pótjegy ára továbbra is 480 forint, az intecityrapid pótjegye 600 forintba, az expresszvonatok helybiztosítása 130 forintba kerül január elseje után is.

Azoknak az utasoknak, akik menetjegyüket, félhavi vagy havi jegyüket, névre szóló bérletjegyüket, utazásra jogosító igazolványukat az ellenőrzéskor nem tudják felmutatni, az utólagos bemutatáskor 1000 forintos kezelési költséget kell fizetniük. Eddig ez az összeg jelenleg még csak 500 forint.

Az elővételben megváltott vasúti jegyek – érvénytartamukon belül – felhasználhatóak utazásra – hívta fel a figyelmet a MÁV. A keletbélyegzés nélkül vásárolt jegyek január elsejétől csak akkor érvényesek, ha a jegyáremelés miatti különbözetet a vasúti pénztáraknál megfizetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik