Üzleti tippek

Drágább lesz a kenyér jövőre

Králik Béla, a Magyar Pékszövetség alelnöke a Magyar Rádió kérdésére elmondta: jelenleg a sütőipar nagyon nehéz helyzetben van, mert a pékek előállítási költségeit nem fedezik a jelenlegi árak. A 2004-es évben még az inflációt sem tudták a pékek az árakkal követni. Én úgy gondolom, hogy január, február hónapban minimum egy 10-15 százalékos áremelésre lenne szükség – közölte Králik. 

Jelenleg egy kiló félbarna vagy fehérkenyér általában 140-170 forintba kerül. Jövőre 160-190 forintra emelkedhetnek az árak. Králik Béla elmondta még, a magyar pékáru alapanyaga ugyanannyiba kerül, mint a szomszédos országokban, ahol viszont két euró alatt nem kapunk kilós kenyeret. Itthon tehát a béreken és a sütőipari berendezések korszerűsítésén spórolunk.

A probléma ott jelentkezik, hogy a jelenlegi átadási árak mellett a pékek semmiféle fejlesztést, semmiféle korszerűsítést nem tudnak végrehajtani. Hosszú távon rossz berendezésekkel nem lehet jó minőségű kenyeret sütni – tette hozzá Králik Béla.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.