Üzleti tippek

Egyszámjegyű az alapkamat

admin
admin

2004. 12. 20. 00:00

A Monetáris Tanács 50 bázisponttal 10 százalékról 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A kamatcsökkentést főleg az infláció szempontjából meghatározó folyamatok kedvező alakulása tette lehetővé. A Tanács szerint az infláció csökkenése a jövőben is folytatódni fog, amit megerősít a versenyszféra béremelkedésének októberben tapasztalt lassulása. A pozitív inflációs kilátások mellett a kedvező befektetői környezet és a belföldi befektetők növekvő állampapír-kereslete is segítette a kamat csökkentését. A gazdaság egyensúlyi helyzete azonban továbbra is törékeny, így fennmaradnak a jelenleg kedvező befektetői légkör esetleges megváltozásával összefüggő kockázatok. Mindezek miatt a Monetáris Tanács kamatpolitikáját továbbra is az óvatosság jellemezi majd.

Novemberben a fogyasztói áremelkedés üteme tovább mérséklődött. A maginfláció csökkenését a stabil árfolyam, az erősödő piaci verseny és a lassuló bérnövekedési ütem segítette. Az infláció csökkenéséhez hozzájárult a monetáris politika hatókörén kívül eső termékek, a feldolgozatlan élelmiszerek, illetve az üzemanyagok árának mérséklődése is.

Míg az év elejét a versenyszféra bérnövekedési ütemének gyorsulása jellemezte, az év közepén egyértelműen megtört ez a tendencia. Októberben a bruttó bérek növekedési üteme a korábbi hónapokhoz képest jelentős mértékben csökkent.

A harmadik negyedéves GDP adatok a növekedés fokozatos lassulását mutatták. A növekedési ütem csökkenését keresleti oldalról a lakossági fogyasztás, kínálati oldalról a vállalati kibocsátás harmadik negyedéves lassulása okozta.

A jelentős mértékű külső egyensúlytalanság és az ország külső eladósodottságának folytatódó növekedése továbbra is a magyar gazdaság növekedését és inflációs pályáját leginkább befolyásoló kockázati tényező. Az infláció csökkenése terén elért eredményeket a gazdaság külső egyensúlytalanságának mérséklésével lehet tartóssá tenni, amihez az államháztartás hiányának számottevő mértékű csökkentésére van szükség.

Figyelembe véve az inflációs kilátásokat és a pénzpiaci tendenciákat, a Monetáris Tanács megítélése szerint a 2005-ös és 2006-os inflációs célok elérését nem veszélyezteti a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentése.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2011. március 4.
A Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főbejárata a VII. kerületi Péterfy Sándor utcában. A felvétel 2011. február 25-én készült. 
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.