Üzleti tippek

Gazdasági együttműködés Oroszország és Magyarország között

Ha létrejön a jövőre tervezett moszkvai miniszterelnöki találkozó, várhatóan aláírják a két ország gazdasági együttműködését segítő dokumentumot – közölte Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közigazgatási államtitkára csütörtökön Budapesten.

A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara orosz-magyar tagozatának elnökségi ülésén az államtitkár elmondta: továbbra is kiemelt feladatának tartja a kormányzat az Oroszországgal folytatott gazdasági kapcsolatok erősítését. Hozzátette: céljuk, hogy a legmagasabb politikai, szakmai szinten is folyamatos párbeszéd alakuljon ki a két ország között.

Kiemelte, a kabinet továbbá segíteni kívánja a két ország cégei közötti infrastrukturális elemek javítását is. Így például a Mehib és az Eximbank újabb termékekkel jelenjen meg a piacra lépő cégek támogatása érdekében.

Terták Ádám, az ITDH vezérigazgatója közölte: jövő februárban orosz-magyar gazdasági konferenciát terveznek, március és május között pedig várhatóan a magyar cégeket bemutató kiállítást szerveznek Moszkvában. Hozzátette: várhatóan jövőre kezdi meg működését az ITDH jekatyerinburgi irodája.

A magyar-orosz kereskedelem az idén az első kilenc hónap adatai alapján mérsékelten bővült. Az előző év azonos időszakához képest a behozatal 9 százalékkal, az Oroszországba irányuló magyar export 24,9 százalékkal emelkedett a 2004 szeptember végi KSH-adatok alapján. Forintban számolva a kivitel értéke 129 milliárd forintot, a behozatalé 521 milliárd forintot tett ki, az első 9 havi külkereskedelmi hiány 392 milliárd forint volt a magyar orosz relációban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik