Üzleti tippek

Céges házasságok – eltérő trendek

Miközben világszerte egyre gyakoribbak a vállalati egyesülések és felvásárlások, régiónkban inkább csökken a céges “párkapcsolatok” száma. A környező országokhoz képest viszont a hazai vállalatok még viszonylag kapósak.

Több mint tíz százalékkal nőtt világszerte a vállalati egyesülések és felvásárlások száma, mely az elmúlt tizenegy hónapban meghaladta a 18 ezret – derül ki a KPMG pénzügyi tanácsadással foglalkozó részlegének legfrissebb összeállításából. Ami a házasságra lépők, bekebelezők és bekebelezettek együttes értékét illeti, még nagyobb a növekedés: a 2003-as év azonos időszakához képest ez a szám egy év alatt 47 százalékkal 1,047 milliárd dollárról 1,536 milliárd dollárra nőtt. A legtermékenyebb hónap a július volt, az ekkor összeálló cégek összértéke meghaladta a 300 millió dollárt.

E trend azonban a legkevésbé sem érvénysül a kelet- és közép-európai országokban, melyekben szó sincs az ilyen típusú tranzakciók népszerűségének növekedéséről. Miként arról Simonyi Tamás, a KPMG partnere beszámolt, ebben a régióban egy év alatt 871-ről 522-re csökkent az összeolvadások és az akvizíciók együttes száma, s jelentősen, 11,7 milliárd dollárról 9,7 milliárd dollárra csökkent az ügyletekben résztvevő cégek értéke is, miközben maga a dollár is jelentősen veszített értékéből a vizsgált periódus alatt.

Bár az említett tranzakciók számának csökkenéséből hazánk is kivette a részét, hiszen a tavalyi év első tizenegy hónapjában regisztrált 121 egyesülés, illetve felvásárlás után idén novemberig 75-re csökkent az ilyen ügyletek száma, azok nagyságában inkább a világgazdasági folyamatokhoz illeszkedett hazánk, hiszen 1,7 milliárd dollárról 1,8 milliárd dollárra nőtt a tranzakciók értéke.

Némileg javíthat még a 2004-ről kialakuló képen az év utolsó hónapja, mely hagyományosan termékeny időszak az egymással szimpatizáló cégek életében – hangsúlyozta Simonyi Tamás, aki rámutatott arra is, hogy hazánk 1,3 milliárd dollárral továbbra is első a külföldről érkező befektetők körében, csakúgy mint a régió tőkeexportőreinek versenyében, melyet 210 millió dollárral vezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik