Üzleti tippek

Összehasonlíthatóak lesznek a lakáshitelek

Az értékbecslési díjat és a helyszíni szemlék várható díját is figyelembe kell venniük a bankoknak a lakáshitelek teljes hiteldíjmutatójának számításakor – derül ki az új, januártól hatályos kormányrendeletből. Nem kell ugyanakkor figyelembe venni a közjegyzői díjat és a szerződéshez kapcsolódó biztosítási és garanciadíjakat sem.

Januártól minden, három hónapnál hosszabb lejáratú lakossági hitelszerződésre alkalmazni kell a teljes hiteldíjmutatóra (THM) vonatkozó rendelet előírásait – derül ki az új, a kormány által nemrégiben elfogadott jogszabályból.

A jelenlegi szabályozással szemben – főként a lakáshitelek kapcsán – a bankoknak a THM meghatározásakor figyelembe kell venni az ügyfél által felajánlott fedezet értékbecslési díját, és a lakásépítésre nyújtott hiteleknél a helyszíni szemlék várható díját is. Nem kell azonban figyelembe venni a többi, harmadik személynek fizetett költséget, így a közokiratba foglalás díját, valamint a biztosítási és garanciadíjakat sem.

Kifejezetten a lakáshitelek THM-körbe vonása miatt rendelkezik a jogszabály arról, hogy a támogatott lakáshiteleknél csak a támogatás mértékével csökkentett kamatot kell figyelembe venniük a bankoknak a mutató számításakor. Hasonló okból került be a jogszabályba az a passzus, amely kimondja, az építési – illetve bővítési – hiteleknél szakaszos folyósítás esetén is feltételezni kell, hogy a folyósítás egyszerre történik, és a helyszíni szemlék díjait is a hitelfolyósítás időpontjában kell esedékesnek tekinteni.

A THM értékének meghatározásához egységes feltételeket határoztak meg az összehasonlíthatóság érdekében: így a lakás-takarékpénztáraknál egymillió forintos kölcsönösszeggel és ötéves futamidővel kell számolni, más pénzügyi intézményeknél pedig ötmilliós kölcsön és húszéves futamidő a számítási alap.

A rendeletalkotók igyekeztek gondolni a deviza alapú kölcsönök sajátosságaira is: a forintban nyújtott, illetve forintban törlesztett, de devizában nyilvántartott hiteleknél például az árfolyamkülönbséget és a különböző, forintban felmerülő díjakat is figyelembe kell venniük a bankoknak a THM-nél.

A rendelet előírásai szerint az ügyfélnek biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a szerződés aláírása előtt megismerhesse a THM értékét, illetve fel kell sorolni az annak meghatározásánál figyelembe nem vett költségeket is. Fontos előírás, hogy ha egy adott konstrukció hirdetéseiben szerepel a hitel kamata vagy egyéb költsége, ott a THM-et is fel kell tüntetni legalább azonos méretben és megegyező megjelenítésben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.