Üzleti tippek

Rendelet készül az alkoholpiac átláthatóságáról

admin

2004. 12. 13. 00:00

Készül az alkoholpiaci rendtartásról szóló rendelet, amely szabályozza majd, hogy Magyarország milyen adatokat szolgáltat az Európai Uniónak a belföldi szeszeladásról és -forgalmazásról. Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója szerint a rendeletre azért van szükség, hogy az Európai Unióval közölt adatok nyomán a jövőben a magyar szeszesitalpiac is átlátható legyen, továbbá védelmet élvezzen egy esetleges uniós túltermelés esetén.

Nagy András az idei évet összegezve beszélt arról is, hogy a magyar szeszitalgyártókat nem érte felkészületlenül az uniós csatlakozás, mivel az importvámok már a csatlakozást megelőzően nullára csökkentek. Így a termék-előállítók fel tudtak készülni az élesebb piaci versenyre ár- és fejlesztéspolitikájukkal egyaránt.


Az érdekképviseleti szervezet jelentős eredményként könyveli el, hogy a magyar pálinka neve az ország uniós tagságát követően védett lett, és így előállítási módja is azzá vált.

Ezt a helyzetet erősíti a nemrégiben megjelent, úgynevezett pálinkarendelet, amely szabályozza, hogy csak százszázalékosan gyümölcsből készülhet a pálinka. Rendelkezik arról is, hogy milyen pálinkát kell kisüstinek, érleltnek, ópálinkának vagy ágyaspálinkának nevezni.

Nagy András szerint az úgynevezett finomszeszt előállító cégek érdeke az volna, hogy mielőbb szabályozzák a bioetanol-felhasználást Magyarországon, vagyis azt, hogy a szeszt milyen arányban lehet az üzemanyaghoz keverni. Ezzel a jogi szabályozással ugyanis növelhető volna a Magyarországon előállított finomszesz mennyisége. Jelenleg ugyanis mintegy 40-45 millió hektolitert állítanak elő az üzemek, ám ez a mennyiség lényegesen több lehetne, akár elérhetné a néhány évvel ezelőtti 80 millió hektoliteres szintet is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.