Üzleti tippek

Tíz százalékkal drágultak a szállások

Október végéig a szállodák átlagosan 48 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 2 százalékponttal magasabb volt. A januártól október végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 161,6 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13 százalékkal volt több, mint 2003 hasonló időszakában.

Az év elejétől október végéig a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2,9 millió külföldi vendég érkezett, akik 9,3 millió vendégéjszakát töltöttek el – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrisse4bb adataiból. A vendégek száma 9, az éjszakák száma 2 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

A külföldivendég-forgalom bővülése – az eltöltött vendégéjszakák száma alapján – Közép-Magyarország régióra koncentrálódott, ahol a szálláshelyek közel egyötödével több éjszakát regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A vizsgált időszakban a szállodák az átlagos értéket meghaladó növekedést jelentettek. A fellendülés az ötcsillagos szállodákban volt a legnagyobb mértékű, míg a többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős (9–25 százalékos) visszaesés figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 2,8 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 7,1 milliót. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 5 százalékkal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest.

A belföldi vendégek több mint fele szállodát választott szálláshelyül. Ezt a szállástípust enyhe emelkedés jellemezte, a vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal nőtt. A gyógyszállodák az előző év azonos időszakához képest közel egyharmadával több belföldi éjszakát jelentettek, ami azt mutatja, hogy nagymértékben nőtt a kereslet a gyógyszállók szolgáltatásai iránt. A második legkedveltebb szállástípusban, a panziókban 4 százalékkal kevesebb éjszakát vettek igénybe a belföldi vendégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik