Üzleti tippek

Megérkezett az eva társa: adam

admin
admin

2004. 12. 10. 00:00

Alaposan átalakul a személyi jövedelemadó bevallásának rendje. Az idei bevallásokat jövőre már az APEH is elkészítheti helyettünk, és emiatt jó néhány határidő is változik. A bevallást maguk készítők május 20-ig érnek rá kitöltögetni a táblázatot.

Eva mellé adam is beköltözött az adóhivatalba: az egyszerűsített vállalkozói adó után az adóhivatali adómegállapítás (adam) rendszerével kívánja könnyebbé tenni a közteherviselést a kormány. A rendszer bevezetése felforgatja az eddig megszokott adózási rendet is: új határidők lépnek életbe. Az adózó legfeljebb néhány szám beírásától és egy-két matematikai művelet elvégzésétől menekül meg – a bonyolult kedvezmények miatt az adam is bőven hagy feladatot mindenkinek. Az új rendszerben az állampolgár már három lehetőség közül választhat.

Megmarad a gyakorlat, hogy a munkáltató készíti el a bevallást – eddig ezzel az adózók fele, körülbelül kétmillió jövedelemtulajdonos élt, és valószínűleg ez a jövőben sem lesz másként. Azok, akiknek csak a munkaadójuktól származott jövedelmük, január 15-ig kérhetik, hogy a cég készítse el a bevallást. Ilyen nyilatkozat hiányában vagy máshonnan szerzett jövedelem esetén eddig maradt az önállóan kitöltött bevallás – most ehhez csatlakozik az adóhivatali számolás lehetősége. Ekkor az APEH a neki év közben (a munkáltatók vagy a bankok, biztosítók által) megküldött adatokból számolja ki az adót, érvényesíti a kedvezményeket – persze ehhez még néhány egyéb adatra is szüksége van. Azoknak tehát, akik ki szeretnék próbálni az új rendszert, február 15-ig egy nyolcoldalas nyomtatványon kell erről nyilatkozniuk. Ez a nyomtatvány igencsak hasonlatos lesz a rendes adóbevalláshoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.