Üzleti tippek

Szigorú mércével mérnek

Elegáns öltönyén kis kitűző jelzi, hogy tagja a Rotary klubnak Szappanos György, az Atestor Anyagvizsgálat – Méréstechnika Kft. ügyvezető igazgatója. A társaság értékesítési és szervizszolgáltatást nyújt a vizsgáló- és mérőműszerek, valamint műanyag-feldolgozó berendezések piacán. Mintegy 20 gyártó húszezer termékét forgalmazzák, többnyire kizárólagos joggal csaknem 2000 vevőnek; kis- és középvállalkozások, multinacionális cégek, valamint közép- és felsőoktatási intézmények számára. Az Atestor Kft. nem „csak” kereskedelemmel foglalkozik, hiszen feladatuk, hogy a hazai ipar és oktatás számára bemutassák a világ vezető méréstechnikai gyárainak termékeit, azok műszaki paramétereit és gazdasági előnyeit. Hozzáadott értékként a cég részt vesz abban, hogy az adott műszaki feladatra megtalálják a legmegfelelőbb berendezést, miközben a vevőt támogatják a szükséges felhasználási tanácsokkal, valamint a legmagasabb szintű szerviz-kiszolgálással. Mint Szappanos György elmondja, cégére ott van szükség, ahol minőségi, kis sorozatú termelés és mindendarabos ellenőrzés folyik így például az egészségügyi termékek gyártásakor; vagy lényeges az üzemeltetés biztonsága, mint például az erőművek esetén. Ezeken túl a társaság egyik legjelentősebb piacát az autóipar és annak beszállítói jelentik, különös tekintettel azokra, amelyek műanyag termékeket állítanak elő.

A kereskedelem ágazat legnyereségesebben gazdálkodó vállalkozása: Atestor Anyagvizsgálat – Méréstechnika Kft.

A cég az elmúlt évet különösen jó eredménnyel zárta, büszkék rá, hogy nőtt a hatékonyságuk, így 2001 és 2003 között változatlan létszám – 12 főállású munkatárs – mellett 300 millióról 570 millió forintra növelték árbevételüket és megduplázták árbevételarányos nyereségüket. Amikor a dinamikus fejlődés okairól faggatom, az ügyvezető elmondja, hogy az elmúlt évi árbevételük kétharmada a szokásos üzletmenetből származott. Jelentős hatással volt viszont a cég életére több, elnyert pályázat. Az egyiket a Nemzeti Szakképzési Intézet hirdette meg, amelynek keretében berendezésekkel kellett ellátni az ország 34 szakközépiskoláját. A másik pályázatot, OM pénzből a Bay Zoltán Intézet miskolci részlege (amely anyagtudománnyal foglalkozik) írta ki. Ennek az intézetnek szerezte be pályafutása legnagyobb berendezését az Atestor Kft., mintegy 110 millió forint értékben. Az intézet az Atestor Kft.-től vásárolt műszerrel és a kapott szakértő segítséggel felvértezve nyert el egy mintegy egymilliárd forint értékű munkát a Mol Rt.-től, amelynek keretében a hazai kőolajvezetékek anyagát kell megvizsgálniuk és javaslatot tenni arra, hogy milyen anyagból lenne célszerű előállítani a majdani vezetékeket. A Bay Zoltán Intézetnél üzembe helyezett berendezés ezer kilométeres körzetben az egyetlen a térségben.

A másik újdonság egy a Debreceni és a Budapesti Műszaki Egyetem által megrendelt biomechanikai vizsgálógép volt, amellyel az emberi implantátumok vizsgálatát végzi a két felsőoktatási intézmény kutatócsoportja. Ez esetben egy teljesen új berendezést kellett létrehozni erre a különleges feladatra, a vevő specifikus igényei szerint. Mivel ilyen típusú berendezést ez előtt még senki nem igényelt, az orvoscsoport, az Atestor és a gyártók összehangolt munkájára volt szükség ahhoz, hogy létrejöhessen. Szappanos György reméli, hogy szellemi befektetésük nem volt egyszeri alkalomra szóló és ha a világon bárhol hasonló berendezésre lesz szükség, részt vehetnek a munkában, megszerzett tapasztalataikat másutt is értékesíthetik.

Főbb mutatókNettó árbevétel

(2003): 570,2 millió Ft
Árbevétel-növekmény (2003/2001): 181,0%
Saját tőke (2003): 106,2 millió Ft
Sajáttőke-növekmény (2003/2001): 145,3%
Adózott eredmény (2003): 54,8 millió Ft
Adózotteredmény-növekmény (2003/2001): 675,2%

Biztatóan alakulnak a társaság külföldi kapcsolatai is, hiszen eddig jellemzően a szállítói oldalon jelentek meg a világmárkák képviselői. Egy projekt keretében azonban remény van harmadik piacokon is a nemzetközi vevői oldal kiépülésére. A TVK új, környezetbarát polipropilén üzemet épített, amelynek kivitelezését egy japán cég végezte. Az új üzemnek laboratóriumra is szüksége volt, amelyet az Atestortól rendeltek meg. Jól jártak vele, hiszen a cég tanácsot adott a vevőnek arra vonatkozóan, hogy milyen méréseket lesz érdemes elvégezniük,várhatóan milyen minőségi kritériumokat fognak meghatározni számukra a leendő megrendelők. A gyár egészét kivitelező cég felfigyelt a kis magyar cég által képviselt szakmai tapasztalatra és szóba került, hogy a jövőbeli kivitelezéseiknél a labor felszerelését az Atestor Kft.-től rendelik majd meg.

Az árbevétel növekménye lehetővé tette a cég számára, hogy saját belső folyamataival is törődjön. Lecserélték vállalatirányítási rendszerüket, számos belső képzést tartottak, munkájukat átvilágították és értékelték, a felesleges tevékenységeket elhagyták, amelynek eredménye a hatékonyabb munkavégzés lett. Az egy főre jutó árbevétel-arányos nyereség növekedése pedig önmagáért beszél.


Képaláírás: Szappanos György cége azért pályázott másodízben az Üzlet&Siker Minősített Vállalkozása címre, hogy objektív mércerendszer szerint mérve mutatkozhasson be leendő vevőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik