Üzleti tippek

Másfélmilliárd forint regionális repterekre

A kormány az idei egymilliárd után jövőre újabb ötszázmillió forintot költ a regionális repülőterek fejlesztésére. A 2005-ös keretet a regionális fejlesztési tanácsok kiegészíthetik a központi költségvetésből nekik átengedett 57 milliárd forint tetszőleges részével. A pénzből idén hat regionális reptér fejlesztését segítették.

A
statisztikai adatok szerint légiforgalom fellendülése kedvező hatást gyakorol a magyar turisztikai mutatók alakulására. Ez elsősorban a köznyelvben fapadosként emlegetett diszkont légitársaságok tömeges magyarországi megjelenésével magyarázható – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kolber István, regionális fejlesztésért felelős miniszter. A kormány a Ferihegyi reptér népszerűségét látva kiemelt feladatnak tekinti a regionális repülőtéri hálózat fejlesztését.
A szolgáltatások színvonalát kell javítani

A
regionális repülőterek fejlesztésének területfejlesztési és turisztikai okai egyaránt vannak. A repterek hozzájárulhatnak a turisztikai szezon széthúzásához, valamint a vidéki helyszíneken a külföldi vendégszám növeléséhez. Ehhez egyebek mellett szükség van a repülésbiztonsági és navigációs rendszer fejlesztésére, az utasfogadás körülményeinek javítására, valamint arra, hogy a kiemelt regionális repülőtereken állandó határátkelőhelyeket létesítsenek.

A
kormány hazai forrásból ebben az évben 1 milliárd 38 millió forintot költ hat kiemelt regionális repülőtér fejlesztésére. Sármellék 365 millió forintot – ebből 65 milliót a Balaton Fejlesztési Tanácstól -, Debrecen 220 milliót, Szeged 158 milliót, Pécs-Pogány 130 milliót, Nyíregyháza 110 milliót, míg Taszár 100 milliót kapott. A kiemelt regionális repterek közül csak a Győr-Pér repülőterének beruházása nem kapott támogatást, azt ugyanis a városban jelenlévő német autógyártó cég finanszírozta.

A
kormány jövőre további 500 millió forintot szán a regionális reptérfejlesztési program megvalósítására. Ezt a pénzt a regionális fejlesztési tanácsok kiegészíthetik abból az 57 milliárd forintos keretből, amelyet a központi költségvetésből – a decentralizáció jegyében – átengednek neki, mondta Kolber István.

A
regionális reptérfejlesztési program fontosságát megalapozzák a Ferihegyi repülőtér idei forgalmi mutatói. Mióta a fapadosok felfedezték hazánkat, ugrásszerűen megnőtt a hazánkba repülővel érkező utasok száma, ami jelentősen növelte a turisztikai bevételeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik