Üzleti tippek

Kis- és középvállalatokat károsítja a túl erős forint

Az erős magyar forint, amit a magas kamat idéz elő, károkat okoz az exportnak, és a beáramló olcsó import a helyi cégeket sújtja – jelentette ki Draskovics Tibor magyar pénzügyminiszter a Reutersnak.


A
reálgazdaságnak okozott károk mellett az erős forint rontja a kereskedelmi egyensúlyt, amelynek a deficitje az idei első tíz hónapban 3,95 milliárd euró volt – nyilatkozta Draskovics, aki szerint világos, hogy az erős forint rossz az export szempontjából és azoknak, akik a hazai piacra termelnek.

A
pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy az infláció alakulása megnyitja az utat a további kamatcsökkentések előtt.

I
dén eddig a forint több mint 6 százalékkal erősödött az euróhoz képest és jelenleg mintegy 20 havi csúcson áll.

D
raskovics szerint az erős forint fő kárvallottjai a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalatok, amelyek jórészt a belföldi piacra termelnek, vagy csak elenyésző az importjuk az exportjukkal szemben.

A
pénzügyminiszter szerint a drága forint hozzájárult a magyar cipő és ruházati ipar gyors megszűnéséhez az olcsó import mellett, ami jelentős munkaerő elbocsátással járt. A nagyobb cégek helyzete kedvezőbb, mert exportversenyképességük gyengülésének egy részét kompenzálhatják azáltal, hogy olcsóbban jutnak az importanyagokhoz.

D
raskovics arra számít, hogy jövőre csökken az infláció és folytatódik a hosszú futamidejű állampapírok hozamának a mérséklődése.

A
z államháztartás kapcsán Draskovics azt mondta, hogy decemberben többlet keletkezik, és ezáltal sikerül teljesíteni a már módosított éves deficitcélt.

A
pénzügyminiszter várakozása szerint az infláció trendje és a kötvényhozamok csökkenése lehetőséget teremt arra, hogy a központi bank megfontolja a kamatcsökkentést. A jegybank monetáris tanácsa legközelebbi kamatalakító ülését december 20-án tartja.

D
raskovics szerint a jövő év elején jelentősen csökken az infláció részben amiatt, hogy január elsején nem lesz jelentősebb hatósági áremelés, miközben egyáltalán nem lesz adóemelés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.