Üzleti tippek

Kis- és középvállalatokat károsítja a túl erős forint

Az erős magyar forint, amit a magas kamat idéz elő, károkat okoz az exportnak, és a beáramló olcsó import a helyi cégeket sújtja – jelentette ki Draskovics Tibor magyar pénzügyminiszter a Reutersnak.


A
reálgazdaságnak okozott károk mellett az erős forint rontja a kereskedelmi egyensúlyt, amelynek a deficitje az idei első tíz hónapban 3,95 milliárd euró volt – nyilatkozta Draskovics, aki szerint világos, hogy az erős forint rossz az export szempontjából és azoknak, akik a hazai piacra termelnek.

A
pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy az infláció alakulása megnyitja az utat a további kamatcsökkentések előtt.

I
dén eddig a forint több mint 6 százalékkal erősödött az euróhoz képest és jelenleg mintegy 20 havi csúcson áll.

D
raskovics szerint az erős forint fő kárvallottjai a magyar tulajdonú kis- és közepes vállalatok, amelyek jórészt a belföldi piacra termelnek, vagy csak elenyésző az importjuk az exportjukkal szemben.

A
pénzügyminiszter szerint a drága forint hozzájárult a magyar cipő és ruházati ipar gyors megszűnéséhez az olcsó import mellett, ami jelentős munkaerő elbocsátással járt. A nagyobb cégek helyzete kedvezőbb, mert exportversenyképességük gyengülésének egy részét kompenzálhatják azáltal, hogy olcsóbban jutnak az importanyagokhoz.

D
raskovics arra számít, hogy jövőre csökken az infláció és folytatódik a hosszú futamidejű állampapírok hozamának a mérséklődése.

A
z államháztartás kapcsán Draskovics azt mondta, hogy decemberben többlet keletkezik, és ezáltal sikerül teljesíteni a már módosított éves deficitcélt.

A
pénzügyminiszter várakozása szerint az infláció trendje és a kötvényhozamok csökkenése lehetőséget teremt arra, hogy a központi bank megfontolja a kamatcsökkentést. A jegybank monetáris tanácsa legközelebbi kamatalakító ülését december 20-án tartja.

D
raskovics szerint a jövő év elején jelentősen csökken az infláció részben amiatt, hogy január elsején nem lesz jelentősebb hatósági áremelés, miközben egyáltalán nem lesz adóemelés.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.