Üzleti tippek

Harmadik generációs mobilszolgáltatást indíthat a Pannon és a T-mobile

A Nemzetközi Hírközlési Hatóság döntése szerint egyelőre a Pannon GSM Távközlési Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. indíthat harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatást. Az állam ezzel nettó 36 milliárd bevételhez jut.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az UMTS (3. generációs) mobiltelefon-szolgáltatási pályázaton meghirdetett négy frekvenciablokk közül háromban kedden lezárta az eljárást – jelentette be Pataki Dániel, a NHH elnöke. Az “A” blokk pályázatán a T-Mobile Magyarország Rt., a “C” blokk pályázatán pedig a Pannon GSM Távközlési Rt. tette a legjobb ajánlatot.

Az úgynevezett “B” blokk esetében a hatóság még nem hozott határozatot, az új belépőknek fenntartott “D” blokk pályázatát pedig eredménytelennek nyilvánította, miután a jelentkezőket nem tudta nyilvántartásba venni. 

A 15 évre szóló frekvencia használati jogosultságért a Pannon GSM nettó 19 milliárd, a T-Mobile nettó 17 milliárd forintot fizet. A Pannon GSM az UMTS jogosultság mellett egy kiegészítő DCS (1800 MHz-es) frekvenciacsomaghoz is hozzájuthat.

Az összeg első tételét, egyenként 5,5 milliárd forintot még az idén befizetik a cégek, a fennmaradó összeget pedig 3 részletben 3 évben belül kell teljesíteniük. A pályázat nyomán 2006-ban elindulhat Magyarországon a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás.

Az UMTS megjelenésével a hagyományos telefonvonalas, illetve a kábeltelevíziós hozzáférések mellett egy harmadik szélessávú internet-hozzáférést adó technológia jelenik meg Magyarországon. Az UMTS a hagyományos mobiltelefon-beszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet, ezáltal a mobiltelefonon internetalapú multimédia-szolgáltatások is elérhetőek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik