Üzleti tippek

Egyre több a magyar cég Romániában

A román-magyar kereskedelmi kapcsolatok 12 éve tartó folyamatos bővülése a jövőben is fennmarad, az idei 2 milliárd dollárról jövőre akár 2,5 milliárdra nőhet a két ország közötti, magyar szempontból pozitív előjelű forgalom.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordszintre emelkedett: az év első nyolc hónapjában feljegyzett 1,3 milliárd euró értékű termékforgalom 47,2 százalékos bővülés 2003-hoz képest. Ebből a magyar export 791,4 millió eurót, a magyar import 487,4 millió eurót tett ki, tehát az egyenleg több mint 300 millió euró magyar többletet mutat. A Romániába irányuló export a teljes magyar kivitel 3 százaléka, míg az import a teljes hazai behozatal több mint 1,5 százaléka.

A magyar kivitel döntő részét az elektromos gépek és felszerelések, illetve ezek alkatrészei, műanyagok és ezekből készült áruk adták. E termékek forgalma 204, illetve 140 százalékkal növekedett a tavalyi adatokhoz képest. A Romániából érkező importban az alumínium és az ebből készült áruk játszották a fő szerepet, de jelentős értéket képviselt az elektromos gépek és felszerelések szállítása is. Előbbinél 666,8, utóbbinál pedig 190,4 százalékos volt a múlt évhez viszonyított növekedés.

Szeptember végi adatok alapján 4862 magyar érdekeltségű céget tartottak nyilván Romániában, amivel Magyarország a 7. az országok közötti rangsorban. (Az év első 8 hónapjában 470 magyar tőkeérdekeltségű társaságot jegyeztek be.) A romániai magyar cégek törzstőkéje összesen 339,3 millió dollár volt szeptember 30-án, ám a ténylegesen befektetett tőke összértéke az ITDH becslései szerint 720-740 millió dollárra tehető. Halász szerint utóbbi összeggel hazánk a tizedik helyen lehet a befektetői listán.


A cél az, hogy Románia Európai Unióhoz való csatlakozásáig hazánk olyan szerepet töltsön be az országban, mint amilyet Ausztria töltött be a magyar gazdaságban az uniós csatlakozáskor. Ebben fontos szerep hárul majd az ITDH-ra és a magyar kormányra, amely a napokban elfogadott, határon túli cégeket segítő hitelprogramjával is ezt segíti előjelű forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik