Üzleti tippek

December 20.: végső eva-határidő

December 20-ig jelentkezhetnek be a 2005-ös adóévre az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá a vállalkozók és a vállalkozások.

Ki jelentkezhet az eva hatálya alá?

Az evát az egyéni vállalkozók, valamint bizonyos társas vállalkozások választhatják. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint azok az egyéni vállalkozók adózhatnak jövőre az eva szabályai szerint, akik a tevékenységükkel összefüggő adókötelezettségüknek 2003-ban vagy 2004-ben a személyi jövedelemadóról szóló törvénynek az egyéni vállalkozókra vonatkozó rendelkezései szerint tettek eleget.

Bejelentkezhetnek továbbá az eva hatálya alá a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok – ilyen a betéti és a közkereseti társaság -, valamint a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaság, a szövetkezet, a végrehajtói iroda, az ügyvédi iroda, a szabadalmi ügyvivői iroda és az erdőbirtokossági társulat.

Mik az evabejelentkezés feltételei?

A bejelentkezéshez további feltételeket is előír az evatörvény. Az egyik legfontosabb előírás a bevételre vonatkozik: csak az a vállalkozás – mindegy, hogy társas vagy egyéni – lehet az eva alanya, amelynek a bejelentés évében és a bejelentés évét megelőző adóévben, vagyis 2003-ban és 2004-ben az összes bevétele a 25 millió forintot nem haladta meg. Mivel a bejelentkezés esztendejében adózó még nem tudja a pontos éves bevételét, a törvény éves szintre átszámított, “ésszerűen várható” adóbevételt ír.

Az evás bejelentkezés további feltétele, hogy az egyéni vállalkozó az elmúlt két évben folyamatosan végezze tevékenységét, míg gazdasági társaságok esetén az, hogy az elmúlt két évben új tag – öröklést nem számítva – ne szerezzen 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést. Nem jelentkezhet az eva hatálya alá olyan vállalkozás, amely ellen felszámolási vagy végelszámolási eljárás folyik, vagy amelyet jogerősen megbírságolt az adóhatóság számla- vagy nyugtaadási kötelezettség ismételt elmulasztása miatt.

Hogyan lehet bejelentkezni az eva hatálya alá?

Azoknak a vállalkozóknak és vállalkozásoknak, amelyek 2005-ben az eva szabályai szerint szeretnének adózni, egy erre a célra szolgáló formanyomtatványt kell kitölteniük. Az egyéni vállalkozóknak a 04103. számú, a társas vállalkozásoknak a 04203. számú nyomtatványon kell bejelenteniük azt, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót választják.

A bejelentkezés határideje december 20-a, a nyomtatványt a székhely szerint illetékes APEH-igazgatóságra kell eljuttatni. Egyéni vállalkozóknak eddig a határidőig a JNy-05. számú nyomtatványon arról is nyilatkozniuk kell, hogy a minimálbérnél magasabb járulékalap után fizetik-e meg a járulékot vagy sem. A bejelentkezésre szolgáló nyomtatványok kaphatók a kereskedelmi forgalomban, valamint letölthetők az APEH honlapjáról.

Újra kell-e jelentkeznie annak, aki most is evás?

Nem kell a bejelentkezését annak megújítania, aki idén is az eva hatálya alá tartozott, és a 2005. évre ezt az adózási módot akarja fenntartani – közölte az adóhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik