Üzleti tippek

Szélerő park Répcelakon

Ikervár és Vép után Répcelakon és környékén is szélerő park létrehozását tervezik.

Répcelakot és a hat környékbeli települést, Vámoscsaládot, Csánigot, Répceszemerét, Ciákor, Dénesfát és Gyórót még tavasszal kereste fel egy osztrák befektetői csoport. Az önkormányzatok a tárgyalások során nem zárkóztak el az ötlet elől és elvi engedélyt adtak – tudta meg a Magyar Rádió Németh Kálmántól, Répcelak polgármesterétől. Azóta az első szerződés is megszületett, és Vas megye legfiatalabb városa azt is vállalta, hogy a rendezési tervben megteszi a szükséges változtatásokat.

A tervek szerint a szélerő park egyik része, mintegy 5-6 torony a 86-os főút déli részén, a nicki oldalon épülne, de az említett települések határában is üzemelnének rotorok. Németh Kálmán elmondta: a befektetők külön egyeznek majd meg az érintett földtulajdonosokkal, arról azonban még nem tárgyaltak, hogy milyen juttatásban fognak részesülni a települések. Répcelak arra számít, hogy nagyobb lesz a helyi adóbevétele.

Németh Kálmán hozzátette: a befektetők ősszel találkoztak a szakhatóságok és az áramszolgáltató képviselőivel, akikkel a lehetőségekről egyeztettek. A jövő évben várhatóan már elkészülnek a szélerő park tervei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik