Üzleti tippek

Hat és fél milliárdos útfejlesztés Szabolcsban

Az idén több mint 6,5 milliárd forintot fordított a nyírségi úthálózat fejlesztésére és korszerűsítésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság – közölte Hegedüs Csaba, ügyvezető igazgató a kht. hétfői nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

A 41-es számú főút Nyíregyházára bevezető szakasza 3,8 milliárd forintos költségből négysávosra bővült, az európai közlekedési követelmények szerint kialakított útrész átadása december 17-én lesz – mondta a társaság vezetője. Hozzátette: ugyancsak négysávossá alakították át a főút beregsurányi határállomásra vezető szakaszát is, s ott szintén befejeződött a munka, a 619 millió forintos beruházás november 30-ra készült el.

Hegedüs Csaba tájékoztatása szerint a 4-es számú főút Nyíregyházára vezető részét ugyancsak négy sávosra bővítették, közel 400 millió forintos költséggel. A szabolcsi állami közútkezelő társaság az Európai Unió támogatásával az európai szabványnak megfelelően korszerűsítette a 4-es számú főút záhonyi határállomás előtti, Fényeslitke-Tiszabezdéd közötti szakaszát. A beruházás költsége 2,7 millió euró, közel 700 millió forint volt.

Brüsszel – szintén pályázat alapján – forrást biztosított a vállaji határállomásra vezető, Nyírbátor-Vállaj közötti út teljes felújításához is, a 3,1 millió eurós, közel 800 millió forint értékű fejlesztés november végére fejeződött be, s az utat a múlt hét végén nyitották meg a forgalom előtt .A kht. további mintegy 300 millió forintot a térség útjainak burkolat-megerősítésére, kátyúzásra, illetve a útfenntartás költségeire fordított.

A sajtótájékoztatón Szamos István főmérnök szólt a jövő évi tervezett fejlesztésekről, amelyek a központi költségvetés jóváhagyásakor válnak majd véglegessé. Elmondta: az elképzelések szerint megkezdődik a 4-es számú főút Nyíregyháza-Záhony közötti, Nyírbogdány, Székely és Berkesz településeket kikerülő új szakaszának az építése.

A lónyai és a barabási határállomás korszerűsítésének befejezése után hozzálátnak a két átkelőhelyet a 41-es számú főúthoz kapcsoló összekötő utak korszerűsítéséhez. Nyírbátorban – az Európai Unió támogatásával – felújítják a 471-es számú főút városközponti részét, továbbá bekötő utat építenek a település ipari parkjához és elvégzik a Báthory várkastélyhoz vezető út rekonstrukciós munkálatait.

A Regionális Operatív Fejlesztési Program részeként pedig a Rakamaz-Gávavencsellő, a Nyírbátor-Penészlek, a Biri-Balkány-Nyíradony közötti utat, illetve Ibrány város térségi bekötőútjait teszik rendbe. A tervek között szerepel a Tiszadob-Tiszagyulaháza közötti út felújítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik