Üzleti tippek

Közel hétmilliárd forint GVOP-pályázatokra

admin
admin

2004. 11. 30. 00:00

A Gazdasági versenyképesség operatív program bírálóbizottsága mintegy hétmilliárd forintot ítélt oda a kutatás-fejlesztés, innováció és a közfinanszírozású és nonprofit kutatóhelyek infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló pályázatok támogatására. A beküldött pályamunkák közül több mint kétszázan kaptak anyagi juttatást.

A Nemzeti fejlesztési tervhez (NFT) öt operatív programja: a Gazdasági versenyképesség operatív program (GVOP), a Regionális operatív program (ROP), a Humán erőforrás-fejlesztési operatív program (HEFOP), a Környezetvédelmi és infrastruktúra operatív program (KIOP), valamint az Agrár- és vidékfejlesztés operatív program (AVOP). A kategóriákon belül meghirdetett pályázatokra eddig 15 068 támogatási igény érkezett.
A támogatási igényekből 172 úgynevezett központi program, a maradék 14 896 pedig pályázat. A beérkezett 15 068 pályázatból és központi projektből 12 855 anyag döntéselőkészítése elkezdődött vagy már be is fejeződött. 

Az európai uniós forrásokból és a hazai társfinanszírozásból 2004 és 2006 között összesen 675 002 673 537 forint fordítható az öt operatív programban megfogalmazott fejlesztési célok támogatására. Ám csak a döntéselőkészítésben már érintett pályamunkák készítői több pénzt igényeltek ennél: a 12 855 pályázó összesen 722,8 milliárd forintnyi támogatást kért.

A legtöbb pályázatot a GVOP keretére nyújtották be: 8 805-en szeretnék a versenyképességet erősíteni az uniós források segítségével, emellett 50 központi projekt is indulna ebből a keretből.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a GVOP bírálóbizottságának ajánlása alapján az Irányító Hatóság vezetője aláírta a nyertes pályázatok támogatásáról szóló döntését. A bizottság a Kutatás-fejlesztés, Innováció, valamint a Közfinanszírozású és nonprofit kutatóhelyek kutatási infrastruktúrájának fejlesztése című pályázatának keretében mintegy 6,9 milliárd forintos támogatást ítélt meg.

A bizottság elé terjesztett 407 pályázó közül 244 kapott támogatást. A hároméves kötelezettségvállalási keret ezzel lekötésre került, a következő években rendelkezésre álló összeg ennél a komponensnél nem maradt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.