Üzleti tippek

A tőzsdézést népszerűsítő on-line játék indult

Hétfőtől 12 héten keresztült játszható az az internetes játék, amelynek célja a hazai tőzsdekultúra fejlesztése. A szervezők, a Budapesti Értéktőzsde és két magáncég, a játéktól egyebek mellett azt várják, hogy fellendíti a kis- és középbefektetők tőzsdei szerepvállalását.

– Mindenki úgy érzi, hogy tud tőzsdézni. Hát most itt a lehetőség, hogy bárki kockázatmentesen megmutathassa, valójában hogyan sikerülne neki a kereskedés a börzén – ezekkel a szavakkal vezette fel a Tőzsdemágus on-line tőzsdei szimulációs játékot Kis Márton, a játék egyik szervezőjének és lebonyolítójának, a TeleDataCast Kft.-nek az ügyvezető igazgatója. A játék – melynek két további szervezője a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és az Equitas Bróker Rt. – november 29-én, hétfőn kezdődött, és 12 héten keresztül, 2005. február 18-ig tart. 

A játékban minden 14. életévét betöltött személy ingyenesen regisztrálhatja magát, ezt követően 1 000 000 forintnyi virtuális pénzt kap. Ezzel a pénzzel a tőzsdei szabályok betartásával tetszőlegesen kereskedhet, adhat és vásárolhat részvényeket. A cél természetesen – akárcsak a valódi tőzsdén – az, hogy minél eredményesebben gazdálkodjon a befektető, vagyis minél olcsóbban vásároljon, majd minél drágábban adjon el.

A játékban a Budapesti Értéktőzsdén forgalomban lévő értékpapírok közül az alábbi részvényekkel lehet kereskedni: MOL, Matáv, OTP, Richter, FHB, Egis, EcoNet, Antenna Hungária, TVK, Borsodchem, Pannonplast, Pannonflax, Rába, Synergon, Phylaxia és Fotex. A játékosok nemcsak a napi, normál kereskedést választhatják, hanem az úgynevezett határidős (daytrade) piacokon is szerencsét próbálhatnak. A valósághűség kedvéért a rendszerben virtuális jutalékokat is kell fizetni megbízásonként. A teljesült ajánlatokra 0,15 vagy 0,25 százalékos, de minimum 150 forintos díjat számolnak fel. 

A Budapesti Értéktőzsde célja az, hogy közelebb kerüljön a magyar lakossághoz; ennek első állomása ez a játék, amelyhez bárki hozzáférhet, és amelyben mindenki valós idejű tőzsdei adatok alapján játszhat, mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a tőzsde elnöke. Kiemelte, hogy ebben a játékban mindenki csak nyerhet, hiszen a tőzsdeszimulációt pénzügyi kockázat nélkül, de értékes nyereményekért lehet játszani. A játékban a napi, heti és havi nyeremények mellett a fődíj egy Seat sportkocsi, amit a 12 hét legjobb összesített eredményével lehet elnyerni. Kis Márton ehhez hozzátette: a résztvevők megtanulhatják, hogyan vállaljanak kockázatot, hogyan hozzanak jól döntéseket.

A Tőzsdemágus szervezői abban reménykednek: a játék hozzájárul ahhoz, hogy a korábban szerintük túlmisztifikált tőzsde vonzó célpont legyen a kis- és középbefektetők számára. Remélik, hogy a résztvevők – hétfő délig már több mint hatszázan voltak – nemcsak megismerkednek a tőzsdézéssel, hanem a játékban elért sikereik hatására a valódi tőzsdén is megjelennek befektetőként, hogy a megszerzett tapasztalataikat valódi forintokra váltják a jövőben. Virág Ferenc, az Equitas Bróker Rt. vezérigazgatója szerint ezt segítheti az internet kínálta lehetőség is, mert meggyőzheti a játékosokat, hogy milyen egyszerűen lehet tőzsdézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik