Üzleti tippek

Németország 2011 előtt feloldhatja a munkaerő-piaci korlátozásokat

Bő két héten belül másodszor találkozott Berlinben a német és a magyar külügyminiszter. Joschka Fischer szerint hét évnél hamarabb megszűnhetnek a munkaerő szabad áramlását korlátozó német intézkedések.

A többségi akaratnak hamisítatlanul kifejezésre kell jutnia – jelentette ki pénteken Berlinben Joschka Fischer német külügyminiszter a vitatott ukrajnai elnökválasztással kapcsolatban.

A német diplomácia vezetője a Német-Magyar Fórum tizennegyedik éves ülésszakán vett részt Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter és mások társaságában. Somogyi nyugtalanítónak tartotta, hogy az Európai Unió korábban szóvá tett kifogásai ellenére a megfigyelők az ukrajnai elnökválasztás második fordulójában is szabálytalanságokat tapasztaltak.
A magyar külügyminiszter megemlítette, hogy Ukrajnáról nem jutottak konkrét következtetésekre Fischerrel. Az ország feszültséggóccá válhat, ez messzemenő következményeket vonhat maga után, például Oroszország és az Európai Unió kapcsolataira nézve.

Somogyi Ferenc támogatásáról biztosította Németországnak azt a törekvését, hogy bekerüljön az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közé, jelezve: az ideális megoldás az lenne, ha az Európai Unió lenne az állandó tag a BT-ben. Ezzel Fischer is egyetértett, ám az elképzelést víziónak minősítette, mivel ehhez Franciaországnak és Nagy-Britanniának le kellene mondania jelenlegi, vétójogot biztosító állandó tagságáról.

Fischer véleménye szerint a munkaerő szabad áramlását korlátozó német intézkedések hét évnél hamarabb megszűnhetnek, vagy részlegessé válhat a korlátozás. Németország maximum hét év átmeneti időt kért, ebben az időszakban az új közép- és kelet-európai EU-tagországok állampolgárai nem vállalhatnak korlátozatlan számban munkát Németországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik