Üzleti tippek

Külföldiek az osztrák foglalkoztatási struktúra alján

Mindinkább külföldiek töltik be a rosszabbul fizetett munkahelyeket Ausztriában: elsősorban a takarítói, a betegápolói és gondozói, valamint az eladói és bizonyos idegenforgalmi szakmákban – állapította meg hétvégi számában a Die Presse című osztrák napilap.

A konzervatív újság megszólaltatta Roland Löfflert, aSynthesis kutatóintézet munkaerőpiaci szakértőjét, aki szerint például a jövő évben minden 4 új osztrák munkahely közül hármat már olyanok fognak betölteni, akiknek nincs osztrák állampolgárságuk. Ennek a kiegészítő munkaerőnek mintegy negyede az EU 15 régebbi tagországából, egyhetede az újonnan csatlakozott EU-tagországokból, több mint a fele pedig a világ más országaiból származik. Ez azt jelenti, hogy a 8,14 milliós Ausztriában 352 000-ről 384 400-ra fog nőni a foglalkoztatott külföldiek száma, azaz már minden nyolcadik munkavállaló külföldi lesz. (Magyarországról a szezonális munkavállalási megállapodások alapján idén mintegy 14 000-en dolgoztak Ausztriában, azaz körülbelül mintegy kétezerrel többen, mint a múlt évben.)

A kutatóintézet szerint jövőre 3,05 millióra fog nőni a foglalkoztatottak száma Ausztriában, minden negyedik munkavállaló azonban már csökkentett, illetve részmunkaidőben fog dolgozni, azaz a jelenlegi 660 000-ről 750 000-re nő a heti 35 óránál kevesebbet dolgozók száma. A kutatók szerint esély van arra, hogy öt év óta először csökkenjen a munkanélküliség Ausztriában, bár a számítások szerint a jelenlegi 240 000-ről csak 238 000-re mérséklődhet a munkát keresők száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik