Üzleti tippek

A kereskedőknek nem lesz karácsonyuk?

Bár a boltokban már javában tart a karácsony, nem biztos, hogy a kereskedőknek sok okuk lesz az ünneplésre a főszezon után. A Vállalkozások Országos Szövetsége (VOSZ) kereskedelmi szekciójának vezetője szerint az embereknek nem lett több pénzük, ami meg volt, azt nagy részt már elköltötték az évközi áruháznyitási akciókban, a felbukkanó olcsó boltokban, és sokan használták ki az uniós csatlakozás utáni határnyitás lehetőségeit is, így a karácsonyi nagybevásárlásra kevesebb juthat. Krisán László ezért arra számít, hogy a forgalom csak minimális mértékben nő majd.

A legnagyobb hazai játékkereskedőnél, a Gulliver Kft.-nél ennek ellenére azt várják, hogy nem csökken az érdeklődés a játékok iránt, és optimisták a könyvkereskedő Libri Kft.-nél is, ahol a karácsony abszolút főszezonnak számít. A műszaki cikkekkel kereskedő társaságoknak viszont már kevesebb okuk van a derűlátásra, mert úgy tűnik, a vevők mostanra már alaposan bevásároltak.

A napicikkeket árusító boltoknak biztosan nem kell aggódniuk, ebben a termékkörben ugyanis a forgalom 10-11 százaléka az utolsó hónapokban termelődik meg, a Tescókban például novemberben-decemberben az átlagosnál háromszor-négyszer többen fordulnak meg, így nincs más dolguk, mint állni a vásárlók rohamát.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik