Üzleti tippek

Tíz százalékra csökkent az alapkamat

A Monetáris Tanács november 23-i hatállyal 50 bázisponttal, 10 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn – közölte a jegybank.

A kamatdöntés lényegében megfelelt a piaci várakozásoknak, az elemzők 0,5-1 százalékpontos kamatmérséklésre számítottak.

A Monetáris Tanács a kamatdöntést az inflációs kilátások kedvező alakulásával, valamint a nemzetközi pénzügyi környezettel indokolta.

Járai Zsigmond jegybankelnök szerint a Monetáris Tanács hosszas vita után konszenzusos döntést hozott a jegybank 50 bázispontos, 0,5 százalékpontos csökkentéséről. Az MNB elnöke úgy fogalmazott: sok külső, bizonytalansági tényező miatt a Monetáris Tanács továbbra is úgy ítéli meg, hogy óvatos kamatpolitikára van szükség a jövőben is. Emiatt döntöttek a 0,5 százalékpontos alapkamat-csökkentésről.

A kamatcsökkentés már alkalmazkodott a 2005 januárjában várható inflációmérséklődéshez is – tette hozzá. Járai Zsigmond kiemelte: a Monetáris Tanács tagjai úgy ítélték meg, hogy ennél nagyobb kamatcsökkentés esetleg félreérthető lenne a piacok számára. A konszenzusos döntés az 50 bázispontos mérséklésről az óvatos kamatpolitika folytatását jelenti – mutatott rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik