Üzleti tippek

Nem romlott az élelmiszeripar helyzete a csatlakozás után

A csatlakozás óta mindössze 2 százalékkal bővült az élelmiszerimport, ami jóval elmarad a korábbi várakozásoktól. A kereskedők korábban arra számítottak, hogy a hazai termelés aránya 90 százalékról 80 százalékra csökken, miközben ez jelenleg 88 százalékot tesz ki – mondta Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) főtitkára a Napi Gazdaságnak.

Jelentős volt az importbővülés a kereskedelemben közvetlenül megjelenő cikkek esetében, ám ez csupán néhány termékcsoportra korlátozódott. Ebbe a körbe sorolhatók a dobozos importsörök, különböző tejtermékek, illetve édesipari áruk. Az élelmiszerszektor exportja az első 10 hónapban 10 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ez azért is jelentős eredmény, mert az erős forint, illetve a gyenge dollár rontotta az ágazat szereplőinek jövedelmi pozícióját. Ráadásul az ebből adódó árfolyamveszteség nem kompenzálható semmilyen vállalati intézkedéssel – tette hozzá a főtitkár.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik