Üzleti tippek

Kiskereskedelem: illatszer és mobil a nyerő

A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben 5 százalékkal, a harmadik negyedévben 5,6, az első kilenc hónapban pedig átlagosan 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a KSH.

Agusztusban 4,7, az első nyolc hónapban pedig 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Tavaly szeptemberben a forgalom volumene 8,6 százalékkal, a harmadik negyedévben 8,5 százalékkal nőtt, az első kilenc hónapban 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Az eladások volumene idén a kilencedik hónapban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 0,3 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbival összevetve. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első kilenc hónapban folyó áron 3.761,8 milliárd forint, ezen belül szeptemberben 453,6 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagosnál gyorsabban, szeptemberben 6,4, az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal bővült. Leggyorsabban (szeptemberben 18,2, illetve 24 százalékkal) az illatszer-kiskereskedelem, valamint a számítástechnikai termék és a mobiltelefon forgalmazását is magába foglaló egyéb iparcikk-kiskereskedelem (az első 9 hónapban 8,8, illetve 11,9 százalékkal) eladásai nőttek.

A korábbi hónapokban magasabb növekedést elért bútor-, háztartásicikk- és építőanyag-kiskereskedelem bővülése szeptemberre 6,3 százalékra mérséklődött, a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem szeptemberi eladásai 9,1, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-kiskereskedelemé 6,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A textil-, ruházati és lábbeliüzletek forgalmi volumene szeptemberben az előző évi szinten maradt, míg az első kilenchavi forgalma 2,1 százalékos növekedést mutatott.

A kiskereskedelmi ágazatba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-forgalom szeptemberben 6,8, az első kilenc hónapban 8,1 százalékkal lépte túl az előző évit. A gépjárműüzemanyag-töltő állomások forgalma kis mértékben bővült (szeptemberben 2,1 százalékkal, az I-IX. hónapban 3,1 százalékkal). A kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt szeptemberben 4,9, az első kilenc hónapban 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik