Üzleti tippek

Visszafogott növekedés az építőiparban

Szeptemberben 0,7 százalékkal bővült az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok alapján és munkanaptényezővel korrigálva is az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. Az előző havinál a szeptemberi érték szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 1,4 százalékkal volt alacsonyabb.

A január-szeptemberi időszakban a termelés 6,4 százalékkal nőtt 2003 azonos időszakához viszonyítva.

Tavaly szeptemberben az építőipari termelés volumene szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az előző havihoz képest 1,1 százalékkal, 2002 szeptemberéhez képest – munkanaptényezővel kiigazítva – 1,4 százalékkal mérséklődött.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése szeptemberben 6,2 százalékkal, az első kilenc hónapban 12,6 százalékkal volt magasabb az előző évi bázisnál. Az emelkedést továbbra is a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése generálja.

Az épületgépészeti szerelés termelése szeptemberben 8,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberi magas bázistól. Évkezdettől az alágazat termelése 0,9 százalékkal emelkedett.

A befejező építés termelése szeptemberben jelentősen, egynegyedével visszaesett az egy évvel korábbihoz képest, évkezdettől számítva 9,1 százalékkal csökkent.

Az épületek építésének volumene szeptemberben 10,4, az év első kilenc hónapjában 1,9 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények építése ezzel szemben szeptemberben 14 százalékkal, évkezdettől 18,7 százalékkal nőtt, elsősorban a közlekedésfejlesztési beruházásoknak köszönhetően.

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése január-szeptemberben a Nyugat-Dunántúl kivételével valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben, 19,4 százalékkal az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése bűvült.

Az építőipari vállalkozások szeptemberben 124,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések mennyisége 3,5 százalékkal nőtt, míg az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 3,3-szerese volt az egy évvel korábbinak.

A szeptember végi szerződésállomány volumene 80 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 38,2, míg az egyéb építményeké – elsősorban a szeptemberben az autópálya- és autóút-építésekre megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően – 100 százalékkal volt magasabb, mint tavaly.

2003 szeptemberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,1, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5 százalékkal nőttek. Az építőipari árak az előző havinál 0,3 százalékkal voltak magasabbak.


Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.