Üzleti tippek

Magyar-ukrán gazdasági kapcsolatok

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a magyar-ukrán gazdasági kapcsolatokról szóló konferenciát”Magyar-ukrán gazdasági kapcsolatok az EU-csatlakozást követően” címmel, amelyen az ukrajnai gazdasági, kereskedelmi és befektetési lehetőségekről tájékozódhattak az érdeklődők. A fórumon előadások hangzottak el többek között a magyar-ukrán kereskedelem EU-csatlakozást követő perspektíváiról, a vámmal és a határátlépéssel kapcsolatos kérdésekről, és a vállalkozások által igénybe vehető szolgáltatásokról.

A fórumon Gilyán György államtitkár kiemelte, hogy az új kormány programjában továbbra is fontos helyen szerepel a keleti kapcsolatépítés. A kormány alapvető célja továbbra is a FÁK országokba irányuló kivitel támogatása és a gazdasági kapcsolatok tartós alapjainak erősítése.

2003-ban a FÁK országokba irányuló magyar export dinamikája elérte a 35%-ot. A tendencia 2004-ben is folytatódik, és várhatóan eléri a 37%-ot. A FÁK országokkal folytatott kereskedelmi forgalom 2003-ban elérte a 6 milliárd USD-t, ebből az Ukrajnával folytatott kereskedelmi forgalom mintegy 1 milliárd USD-t tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik