Üzleti tippek

Új innovációs központ: kkv-knak segít

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter 2004. november 18-án, Budaörsön, az ipari parkban nyitotta meg a Közép-Magyarországi Innovációs Központot.

Jelenleg a 49,9 ha területű ipari parkban közel 90 mikro-, kis- és közepes vállalkozás működik, amelyek 1000 alkalmazottat foglalkoztatnak. A Közép-Magyarországi Innovációs Központ beruházása során létrehoztak egy 4.500 m2 alapterületű épületkomplexumot, amely lehetővé teszi, hogy a kis- és középvállalkozások az innovációs központban kínált magas színvonalú szolgáltatásokat elérjék.

Ezek a szolgáltatások nemcsak a helyi, hanem a régió vállalkozásai által is elérhetők lesznek, s a kínált innovációs szolgáltatások mellett egyéb lehetőségekkel is – pl. távoktatás, elektronikus kereskedelem, videokonferencia – segítik a vállalkozásokat. Az innovációs központ két kutatási területet kezel kiemelten: az információs és kommunikációs fejlesztéseket, és az új- és megújuló energiák alkalmazását szolgáló technológiák kutatását, gyakorlatban való megvalósítását, de nem zár ki az egyéb innovációs területeket sem.

A Budaörsi Ipari Park tevékenységét minden szempontból követendő mintának lehet tekinteni az ipari parkok fejlesztésében, hiszen a betelepülők számát tekintve a legnagyobb park, ezt a kkv-k vonzásával, a nyújtott/kínált szolgáltatásainak magas színvonalával érte el.
Az innovációs tevékenység létrehozását, mint stratégiai célt országosan is az elsők között ismerte fel.

Az Innovációs Központ ismertetése 

Az innovációs központban működni kívánó vállalkozások, kutatók korszerű eszközöket, jól felszerelt irodákat, konferencia termet, nyelv- és számítástechnikai oktatásra is alkalmas oktató kabineteket, az innovációs folyamatot szolgáló, az inkubációs program működtetésére alkalmas műhelyeket találnak.

Az épületben 42 db kutatóhely és iroda, 6 db kísérleti műhely, konferencia központ, kiállító tér, számítástechnikai központ, kutatói vendégszállások és fitness terem van, amelyek a szükséges informatikai és biztonságtechnikai rendszerrel rendelkeznek.

Innovációs tevékenység

A CHIC Közép-magyarországi Innovációs Központ Kht. az ipari park szolgáltatásait tervezi kiegészíteni a helyi kis- és középvállalkozásoknak nyújtott speciális szolgáltatásokkal.

A szakismeretek felhasználását és fejlesztését segíti azáltal, hogy ismeretközpontot valósít meg a vállalkozások és a kutatási-képzési intézmények között. E célok elérése érdekében több kutató-fejlesztő intézménnyel és egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, illetve közösen nyújtott be pályázatokat a tényleges innovációs munka beindítása céljából. A munka hátterét adják az irodák, kísérleti műhelyek, konferencia központ és egyéb helyiségek, amelyek bérelhetők.

A szakmai szolgáltatások egyik része – pl. technológia transzfer, kutatási eredmények publikálása – jellemzően innovációs szolgáltatás. A szakmai szolgáltatások másik része a meglévő ipari parki szolgáltatások körének bővítését jelenti, mint az irodai szolgáltatások (fordítás, kiadványszerkesztés, stb.), rendezvények szervezése, oktatás.

A szolgáltatások egy csoportja pedig mind a két célt szolgálja, mint például a projektmenedzselés, pályázatfigyelés- és készítés, valamint a tanácsadás. A telepítendő informatikai berendezések pedig az informatikai szolgáltatások jelentős bővítését eredményezik az innovációs tevékenységen kívül is – ilyen az ipari park portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik