Üzleti tippek

Magyar-bosnyák megállapodás 15 millió eurós segélyhitelezésről

Két boszniai város ivóvízellátását oldják meg abból a 15 millió eurós segélyhitelből, amit Magyarország nyújt a balkáni államnak. A beruházást magyar cégek végezhetik.

Magyarország 15 millió euró segélyhitelt ad Bosznia-Hercegovinának. Az erről szóló pénzügyi együttműködési megállapodást Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Ljerka Maric bosznia-hercegovinai pénzügyminiszter írta alá Budapesten.

A segélyhitel Tuzla és Brcko városok egészséges ivóvízellátását biztosító, magyar befektetők által végrehajtott beruházások finanszírozására használható fel. Ljerka Maric elmondta, hogy Bosznia-Hercegovina nehezen tud kilépni a tőkepiacra, ezért csak így tud forrást szerezni az ilyen jellegű befektetésekhez. Bízik abban, hogy a két város projektje minél előbb megvalósul, illetve a két ország közötti gazdasági együttműködés folyamata felgyorsul.

Kóka János elmondta, hogy a segélyhitelezés a gazdasági együttműködés fejlesztésének új eszköze, melynek révén a piaci árnál 35 százalékkal olcsóbban jutnak hitelhez a célországban beruházást megvalósító vállalkozások.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tájékoztatása szerint a tuzlai beruházás megvalósítására nemzetközi versenytárgyaláson a magyar Zenon nyerte el a megbízást. A brckoi projektre vonatkozó tendert is már kiírták.

Major István külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy Magyarországnak az idén 275 millió forint kerete van, jövőre pedig a tervek szerint 650 millió forint áll rendelkezésre a segélyhitelezési programban. A vállalati igények ezt a lehetőséget jóval meghaladják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik