Üzleti tippek

Új foglalkoztatáspolitikai intézmények

Két új foglalkoztatáspolitikai intézmény bevezetését javasolja a kormány az Országgyűlésnek, az erre vonatkozó törvényjavaslatok tárgyalása már megkezdődött.

Az egyik törvényjavaslat arra irányul, hogy a közszférában létszámleépítésre kerülők biztonságban tölthessék el azt az egy-három éves időszakot, amely elegendő a nyugdíjazásukig, illetve munkaerőpiaci felkészülésükig. A tervek szerint a jövő év január 1-jétől azok a köztisztviselők, közalkalmazottak, akik legalább 25 éves közszolgálati jogviszonnyal rendelkeznek, három évvel a csökkentett vagy teljes összegű előrehozott, illetve öregségi nyugdíj előtt a “prémium évek programot” is választhatnák. Ezt nyilván akkor teszik, ha az kedvezőbb számukra, mint a felmondási, végkielégítési járandóságok igénybe vételele.

A program választása esetén három évig, nyugdíjazásukig munkahelyük lesz, s legfeljebb heti 12 órás munkavégzéssel korábbi illetményük 60 százalékát vehetik igénybe. Azok, akik legalább 10 éves közszolgálati jogviszonnyal rendelkeznek, de még nem érték el a 25 éves jogviszonyt, egy évig tarthatnak igényt ezekre a feltételekre, azzal, hogy elhelyezkedésük érdekében munkaerőpiaci programokban is részt vesznek. A prémium évek program időszaka társadalombiztosítási jogszerző időnek számít. A juttatást viszont a nyugdíjalap kiszámításánál nem kötelező figyelembe venni, ha az így kedvezőbb – áll a törvényjavaslatban.

A másik intézmény különféle társadalmi csoportok elhelyezkedését kívánja elősegíteni. A foglalkoztatást drágító társadalombiztosítási járulék 50 százaléka lenne visszaigényelhető a jövő év január 1-jétől a törvényjavaslat szerint, amennyiben pályakezdő fiatalt fogadna a munkaadó. Akkor, ha a fiatal szakképesítéssel rendelkezik, ennek megfelelő munkakörben kell foglalkoztatni. A fiatalt legalább háromnegyed évig szükséges ezzel a kedvezménnyel alkalmazni és legalább napi négyórás munkaidőben. Vállalni kell továbbá egy negyedéves kedvezmény nélküli foglalkoztatást is.

A kedvezmény legfeljebb 90.000 forint bruttó keresetig érvényesíthező utólag, az APEH-en keresztül. A tb-alapoknál a Munkaerőpiaci Alap egyenlíti ki ezt a bevételkiesést. Ugyanez a kedvezmény jár a gyes, a gyed, gyet és az ápolási díj után ismét elhelyezkedők foglalkoztatásánál. Szintén ez a társadalombiztosítási járulékkedvezmény illeti meg azokat a munkaadókat, akik úgynevezett ösztöndíj keretei között fogadnak felsőfokú végzettségű fiatalokat. A munkaadóknak erre vonatkozó szerződést kell majd kötni a fiatallal, amelyben vállalják, hogy a minimálbérnek megfelelő összeget fizetnek számukra, háromnegyed év – egy éves időszakra. A munkatapasztalat-szerzést egy kijelölt szakmai felelős irányítja. Az ösztöndíjas időszak végén egy ajánlólevelet is kiállítanak a fiatalnak, amelyben értékelik a munkatapasztalat-szerzést.

Egy további társadalmi csoport, az 50 év felettiek alkalmazását segíti elő ugyancsak a társadalombiztosítási járulék kedvezménye. Az 50 év felettiek alkalmazásakor viszont a munkáltató az 50 százaléknál is nagyobb kedvezményt érhet el egyedi elbírálás szerint, ez akár a teljes járulékösszegre is vonatkozhat. Sőt a munkaadói szolidaritási járulékra, illetve az egészségügyi hozzájárulásra is vonatkozhat ez a kedvezmény.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.