Üzleti tippek

Egy hét múlva Foodapest

Az idén a hetedik alkalommal szervezi meg a Foodapest Nemzetközi Élelmiszer, Ital és Élelmiszer-gépipari Szakkiállítást a Hungexpo Rt. a kőbányai vásárvárosban november 23-26. között – mondta Szebeni Márton, a kiállítás igazgatója kedden Budapesten, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatóján.

A Foodapest szakkiállítás Közép-Európa legjelentősebb élelmiszer-ipari szakvásárává vált az elmúlt egy évtizedben – hangoztatta az igazgató, amelyen most 30 ország 770 kiállítója mutatja be termékeit és szolgáltatásait több mint 18 ezer négyzetméteren. A szakrendezvényen a kiállítók több mint fele élelmiszerekkel, 15 százalékuk élelmiszeripari gépekkel, 12 százalékuk italokkal, 10 százalékuk csomagolástechnikai eszközökkel, 7 százalékuk információs szolgáltatással, 1 százalékuk pedig kereskedelemtechnikai berendezésekkel jelentkezik.

A kiállítók közül a cégek 61 százaléka magyar, 39 százalékuk külföldi. Itt lesznek Németországból az észak-rajna-vesztfáliai és a Brandenburg tartományi cégek, Spanyolországból a Kanári-szigetekről, valamint Castillia és Leon tartományból is érkeznek kiállítók. A szervezők a kiállításhoz kapcsolódva szakmai rendezvényeket, konferenciasorozatokat rendeznek az élelmiszeriparról.

A kiállításhoz kapcsolódva az idén Magyarországon találkoznak a visegrádi négyek agrárminiszterei november 25-én. Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének főtitkára az MTI-nek elmondta: a múlt évben a magyar élelmiszeripar termelési értéke több mint 2.600 milliárd forint volt. Ez az idén folyóáron számítva várhatóan az első tízhavi adatokat alapul véve 1-2 százalékkal mérséklődik a múlt évhez képest.

A magyar élelmiszeripar árbevétele tavaly mintegy 2.300 milliárd forintot tett ki, amely az idén várhatóan emelkedik, az érdekképviseleti szervezet mintegy 6 százalékos termelői árnövekedést regisztrált az idén. A főtitkár elmondta, hogy ebben az évben a belföldi értékesítés volumene a múlt évihez képest 3-4 százalékkal lesz kevesebb előreláthatólag. Ezt a volumencsökkenést a várhatóan 10 százalékos exportnövekedés sem tudja ellensúlyozni.

Hátrányos Piros László szerint, hogy növekszik az élelmiszerimport, elsősorban az újonnan belépett uniós tagállamokból. Piros László rámutatott: az élelmiszeripar árbevételarányos nyeresége igen alacsony, 3 százalék körül mozog. A múlt évben az élelmiszeripar összprofitja mintegy 50 milliárd forinttal mérséklődött. Főként a hús-, a baromfi és a tejipar szenvedett el érzékeny veszteségeket. Az idén várhatóan a söriparban lesznek jelentős veszteségek – mondta a főtitkár.

A főtitkár kitért a paprikabotrányra, amelyet szerinte a hatóságok megfelelően kezeltek, és gyorsan intézkedtek, megakadályozva a botrány eszkalálódását. A főtitkár jelezte azt is, hogy szennyezett paprikát más országokban is találtak, ám ezek nem Magyarországról származtak. Úgy vélte, hogy az unió élelmiszerbiztonsági rendszerét felül kell vizsgálni, mivel “lyukak” vannak rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik