Üzleti tippek

Környezetvédelem: 45 millió forint az IHM-től

A Magyar Információs Társadalom Stratégiában (MITS) foglalt környezetvédelmi feladatok megvalósítása érdekében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 45 millió forintot ad át a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak, ezzel összesen 111 millió forintra növelve az ezekre a célokra fordítható jövő évi keretet.

A két tárca vezetője együttműködési megállapodást írt alá erről hétfőn Budapesten.Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter sajtótájékoztatón elmondta: a stratégia 19 témájából a környezetvédelmi témakör négy olyan informatikai projektet tartalmaz, amely az információs társadalom fejlődését segíti.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte, hogy az IHM segítségével az országos levegőszennyezési mérőhálózatot, a természetvédelmi információs rendszert és a Kárpát-medence regionális éghajlat-változási adatbázist teszik korszerűsítésekkel a felhasználók számára könnyen hozzáférhetővé.

“Elkészül egy digitális vízkészlet-járulék ügyfélprogram is, amely a cégek által fizetett díj bevallását, az adatok feldolgozását segíti majd” – tette hozzá a KVM vezetője.

Persányi Miklós kitért arra, hogy a MITS-ben foglalt környezetvédelmi fejlesztések egyrészt a lakosság környezeti információkhoz való hozzáféréshez, a költséghatékony ügyintézéshez, másrészt a hatékony kormányzati döntéshozatalhoz szükségesek.

“Ezek a rendszerek az olcsó, modern állam és egyszerűsített ügyintézés jegyében működnek majd” – tette hozzá Persányi Miklós.
Kovács Kálmán kitért arra, hogy az együttműködés keretében a négy környezetvédelmi fejlesztésen kívül olyan általános alapelvekről is megállapodtak, amelyek a környezetvédelmi jellegű adatok gyűjtésére szolgáló rendszerek korszerűsítését, az adatok közzétételét, a helyi és regionális rendszerek összhangjának megteremtését és az új infokommunikációs technológiák környezetvédelmi felhasználását segítik elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik