Üzleti tippek

Új hulladékgazdálkodási beruházás európai uniós támogatással


Megalakult Polgárdiban 20 millió forintos alaptőkével hétfőn a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Közszolgáltató Részvénytársaság, amely a térségben a közeljövőben kiépített új hulladékgazdálkodási rendszert fogja működtetni.

A társaság a 680 ezer lakosú 12 térség 166 települése hulladékgazdálkodását fogja végezni. A társaságban 51 százalékkal részesednek az önkormányzatok és 49 százalékban a Közép-Duna- vidéken hulladékgazdálkodással foglalkozó szolgáltatók.

Az alakuló közgyűlésen elfogadták a részvénytársaság alapító okiratát és 7 tagú igazgatóságot, valamint 11 tagú felügyelő bizottságot választottak.
Az európai uniós környezetvédelmi előírásoknak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére az érdekelt önkormányzatok és szolgáltatók tavaly már létrehozták a Közép-Duna -Vidéke Hulladékgazdálkodási Konzorcionális Együttműködést, amelynek gesztori feladatait Polgárdi látja el.

A Fejér megyei város polgármestere az MTI-nek elmondta: a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése a tervek szerint 33 milliárd forintba kerül. A beruházás várhatóan két év alatt valósul meg, és 100 százalékos önkormányzati tulajdon lesz.

A költségek 60 százalékára európai uniós támogatást kap az együttműködés, 10-10 százalékkal járulnak hozzá a megvalósításhoz az érdekelt önkormányzatok, a fennmaradó részre pedig állami támogatást vehet igénybe a konzorcium – tette hozzá Borbély István.

A beruházás megvalósítását követően az együttműködéshez csatlakozott 12 térség mindegyikében EU-konform, korszerű technológiával felszerelt hulladékkezelő telepeken válogatják, tárolják majd a térségben keletkezett hulladékot. Annak egy része a hulladéklerakókba kerül, más részét komposztálják, évi mintegy 100 ezer tonnát pedig a beruházás részeként Várpalotán felépítésre kerülő hőerőműben semmisítenek majd
meg.

A konzorcionális együttműködés már benyújtotta az illetékes hatóságoknak a beruházás megvalósításához szükséges dokumentumokat és folyik a hatósági engedélyezési eljárás – tette hozzá Borbély István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik