Üzleti tippek

Nyolcvanmilliárdos gazdaságfejlesztési hitelprogram kkv-knak

Önkormányzatok, mikro-, kis- és középvállalkozások számára, valamint regionális fejlesztési céljaira vehető igénybe az a nyolcvanmilliárd forintos hitelcsomag, amelyről a héten döntött a kormány. A hitelt gazdaságfejlesztési célokra lehet felhasználni.

Új gazdaságfejlesztési hitelprogramok indítását jelentette be a vállalkozások és a régiók versenyképességének erősítésére, valamint az önkormányzatok infrastrukturális beruházási céljainak támogatására nyolcvanmilliárdos keretösszeggel Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerdán, a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón.

A miniszter szerint a kormány 15 éves adósságot törlesztett azzal, hogy elfogadta az új hitelprogramokat a Magyar Fejlesztési Bank előterjesztésében.

A gazdaságfejlesztési hitelprogramok az önkormányzati infrastruktúra-fejlesztéshez, továbbá a kevés fedezettel rendelkező mikro-, kis- és közepes vállalkozások technológiai fejlesztéséhez, valamint a régiókban működő vállalkozások fejlesztéséhez adnak pénzügyi támogatást.

Hatvanmilliárd az önkormányzatoknak

A gazdasági tárca irányítója közölte: az önkormányzatok infrastruktúra-fejlesztéseihez mintegy hatvanmilliárd forintot adnak kölcsönként, míg a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéséhez tíz-, a regionális vállalkozásfejlesztési hitelprogramhoz pedig ugyancsak tízmilliárd forintos hitelkeretet biztosítanak.

A program kedvező feltételeire példaként említette a miniszter, hogy az önkormányzatok hosszú lejáratú, húszéves futamidejű és igen kedvező kamatozású – 4,6 százalékos kamatra felvehető – hitelhez juthatnak.

Tíz-tízmilliárd jut regionális és vállalkozásfejlesztésre

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások a miniszter szerint általában szellemi tőkével jöttek létre, ezért szükséges, hogy anyagi hátterük is megerősödjön. A most meghirdetett hitelprogram ezt a lehetőséget kínálja számukra.

A regionális vállalkozásfejlesztési hitelprogram pedig abban ad segítséget a vállalkozóknak, hogy régiónként egymás tevékenységét segítve vagy azokat összekapcsolva újszerű fejlesztéseket valósíthassanak meg.
A nyolcvanmilliárd csaknem megduplázza a forrásokat

Kóka János jelezte azt is, hogy az Európa-hitelprogram forrásaival a gazdaságfejlesztésre rendelkezésre álló kölcsönösszeg csaknem megduplázódott, összesen 175 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre.

A kedvező hitelfeltételeket az biztosítja, hogy a magyar állam árfolyam-garanciája mellett a jegybanki alapkamatnál lényegesen olcsóbban juthatnak a kérelmezők hitelhez. A gazdasági miniszter közölte: a kormány úgy számol, hogy több beruházás esetében is egy hitelforint akár három-négy más forrásforintot mozgathat meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik