Üzleti tippek

Kis cégeknek korábban utalhat vissza az APEH

admin
admin

2004. 11. 12. 00:00

Nem a költségvetési hiányt kívánja csökkenteni a kormány az áfa-ellenőrzésekkel, amelynek következtében a forgalmi adó visszafizetése sok esetben 2005-re tolódhat – közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.

A szigorúbb általános forgalmi adó ellenőrzéssel tudatosítani kívánjuk: a társaságok érezzék, hogy a bevallásra való áttérés az importált áruk esetén másfajta adózási logikát követel – mondta Katona Tamás. “Nincs arról szó, hogy a költségvetés pozícióján kíván javítani az APEH, amikor szigorúbban ellenőrzi azokat az európai uniós adószámmal rendelkező társaságokat, amelyek áfát igényelnek vissza” – mondta az államtitkár.

A politikus közölte: a pénzügyminiszter arra kérte az APEH elnökét, hogy nagyobb rugalmasságot tanúsítsanak a kisebb cégek áfa-visszautalásai ügyeiben, mivel ezeknél a cégeknél likviditási problémák jelentkezhetnek a visszautalások késése miatt.

Katona Tamás emlékeztetett: május elseje után az EU-s adószámmal rendelkező társaságok esetében új helyzet állt elő az áfa befizetéseknél, hiszen nem a határon szedi be a VPOP az importált termékek áfáját, hanem bevallás után a cégek maguk utalják azt az APEH-nek. Ez pedig például azzal a következménnyel is jár, hogy a negyedéves áfabevallók akár 89 napig maguknál tarthatják a befizetendő összeget.

A pénzügyi tárca számítása szerint a későbbi áfa átutalások a gazdálkodóknak közel 200 milliárd forintos időleges cash-flow többletet eredményeznek – nyilatkozta Katona Tamás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.