Üzleti tippek

Határon átnyúló gazdaságfejlesztési programot készít a GKM

Húszmilliárd forintos kerettel határon átnyúló gazdaságfejlesztési programot indít a GKM – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az E-kormányzat konferencián.   

A program olyan magyar vállalkozásoknak szól, amelyek határainkon túl, magyarlakta területeken terveznek befektetéseket. A támogatási program a részleteit a jövő hétre dolgozza ki a tárca – mondta a Magyarország.hu-nak Kóka János.

Az iparűzési adó megfojtja a szellemi tőkéből épült kkv-ket

A gazdasági miniszter az előadásában elmondta, hogy Magyarországon újra nő a termelékenység, csökken az egy termékre jutó előállítási költség. Kóka János szerint a magyar gazdaság legnagyobb kihívása, hogy egyszerre kell felzárkózni a EU első 15 tagjához, és közben teljesíteni kell a maastricht-i kritériumokat is. Ha drága marad a forint és magas a jegybanki alapkamat, az rontja az exportképességet és megnehezíti a költségvetési hiány csökkentését. A magas iparűzési adó megfojtja a szellemi tőkéből épült vállalkozásokat, miközben ezeknek most kapcsolati tőkére és forrásokra van szükségük – mondta a miniszter.

Kóka: meg kell honosodnia a projektalapú gondolkodásnak

A GKM fő célja, hogy lerövidítse és egyszerűsítse a pályázati eljárásokat, áttekinthetőbbé tegye a különböző vállalkozásfejlesztési hiteleket. Kóka teljesen elektronizálja a tárca belső munkáját, és a minisztérium innovációs főosztályát kibővíti egy, az e-gazdaság fejlesztésével foglalkozó részleggel. A miniszter arra kérte a szakmát, hogy projektjavaslatokkal bombázzák a minisztériumot, egyben megjegyezte: az államigazgatásnak ki kell lépnie az éves költségvetési tervezés bűvköréből, és meg kell honosodnia a hosszabb távú, EU-forrásokkal támogatott projekteken alapuló gondolkodásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik