Üzleti tippek

18 milliárd a turizmus fejlesztésére

A turizmus fejlesztésére 2005-ben az európai uniós támogatással együtt mintegy 18 milliárd forint jut, 2 milliárddal kevesebb, mint az idén – mondta Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója, a III. Spa and Wellness egészségturisztikai szakkiállítás sajtótájékoztatóján, pénteken Budapesten.

Hozzátette: idegenforgalmi marketingre 5 milliárd forint lesz jövőre, ez önnmagában már mintegy 2 milliárd forinttal kevesebb az ideinél.
A jövő évi költségvetés tervezetében a turisztikai célirányzatösszege 9,1 milliárd forint, és további összesen 2 milliárd forint támogatást nevesít a költségvetés, az idegenforgalmi fejlesztéseknél. Ezek felhasználásáról a Regionális Fejlesztési Tanácsok döntenek. 

Galla Gábor kiemelte: a kereskedelmi szálláshelyeken a legfontosabb küldő országok közül Németországból, Ausztriából és Hollandiából mérséklődött, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból jelentősen nőtt a vendégforgalom. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről a vendégforgalom dinamikusan nőtt.

A belföldi vendégforgalomban a szállodák kivételével aszállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte, ami legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette.

A gyógyszállodák az előző év azonos időszakához képest harmadával több belföldi éjszakát jelentettek.

Utalt arra, hogy a fürdő- és wellness turizmus szálláshelyeinek száma erre az évre 21 százalékkal, 6.800-ra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik