Üzleti tippek

Négy és fél milliárdos Sanyo-beruházás Dorogon

A japán Sanyo Electric Co. mintegy 4,5 milliárd forintos beruházás keretében új üzemegységet hoz létre Dorogon – jelentette be Hiromoto Sekino, a társaság igazgatóságának elnöke. Kóka János gazdasági miniszter szerint ez a beruházás is jelzi, hazánk egyedülálló lehetőségeket nyújt a befektetőknek.

A Sanyo új gyáregysége fényelektromos modulokat és kereskedelmi légkondicionáló berendezéseket gyárt majd, mondta a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Hiromoto Sekino. Az üzemegység mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületen valósul meg. Az építés 2004 decemberében kezdődik, működését a gyár 2005 októberében kezdi meg, és 2006 szeptemberében éri el az évi 120 000 egységes teljes kapacitást.

Vonzó volt a jól képzett munkaerő

A társaság 1999 szeptemberében alapított dorogi gyárában jelenleg mintegy 1 500-an dolgoznak. Az új beruházás eredményeként a foglalkoztatottak száma 2 000-re bővül. Hiromoto Sekino elmondta, hogy elsősorban a rendelkezésre álló, magasan képzett munkaerő miatt választották Magyarországot.

A japán cégek 16 ezer új munkahelyet hoztak létre

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: az ország adottságai, a jelenlegi kedvező gazdasági környezet, valamint az európai uniós csatlakozás nyújtotta lehetőségek révén Magyarország egyedülálló előnyöket biztosít a befektetők számára.
Magyarországra az eddig érkezett külföldi működőtőke értéke mintegy 45 milliárd euró. Hozzátette: az elmúlt 15 évben mintegy 100 japán cég összesen csaknem 2 milliárd dollár értékben fektetett be Magyarországon, és összesen mintegy 16 ezer új munkahelyet hozott létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik