Üzleti tippek

Nagy az érdeklődés – több mint 1.000 költségvetés már elkészült

Jelentős az érdeklődés a www.koltsegvetes2005.hu honlapon, egy nap alatt, több mint 5.000-en kapcsolódtak be az állami költségvetés elkészítésébe, és mintegy 1.000 költségvetés már el is készült.

Hétfőn indult az internetes játék, amelynek az a célja, hogy a jövő évi költségvetés elkészítésébe az állampolgárok minél nagyobb arányban részt vehessenek. Miközben ugyanerről zajlik a vita a parlamentben, mindenki lehetőséget kap arra, hogy saját maga is javaslatot készítsen: mire költsön többet az állam jövőre, és hol spóroljon.

Mintegy 10 ezer milliárd forintot kell elkölteni 10 millió állampolgárra. Ez állampolgáronként, havonta 84.469 forintot jelent.

A játék bemutatja, hogy ezt az összeget a kormány miként gondolja felosztani, és mindenki lehetőséget kap arra, hogy a tervet módosítsa.

Mindössze arra kell figyelni, hogy a költségvetés olyan, mintegy közlekedő edény: ha az egyik helyen növeljük, a másik helyen csökkenteni kell a kiadásokat. Hiánynövelést, adóemelést ugyanis nem tesz lehetővé a játék, mintahogy a kormány sem kívánja sem az eladósodást növelni, sem pedig az állampolgárok, vállalkozások adóterhelését.

Az elkészült egyéni költségvetéseket két hét múlva egyesítjük, és közzé tesszük, hogy kiderüljön, az adófizetők mit is szeretnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik