Üzleti tippek

A fogyasztókat nem terheli a termékdíjfizetés

Elfogadta a Parlament a termékdíjtörvény módosítását. Ennek értelmében nem kell díjat fizetni abban az esetben, ha a gyártó és forgalmazó ártalmatlanítja, újrahasználja a hulladékot. A termékdíj a fogyasztókat nem terheli.

Magyarországon 1995-ben született meg a termékdíjtörvény. Ez a hulladék mennyiségének csökkenését és újrahasznosítását ösztönzi. Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott módosítás a megváltozott hulladékhelyzet miatt vált elengedhetetlenné – nyilatkozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatón.

A kormány határozott célja, hogy kevesebb szemét keletkezzen, ezek közül több legyen újrahasznosítva, érvényesüljön a szennyező fizet elv, valamint teljesüljenek az európai uniós tagállami kötelezettségek is.

A termékdíj-szabályozás alapelvei

Az elektronikus hulladékok csökkentésére a kormány – a gyártói felelősséget szem előtt tartva – rendeletet fogadott el. Ennek értelmében jövő év augusztus 13-ától a gyártó, illetve a forgalmazó cégeknek kell gondoskodniuk az elhasznált gépek visszavételéről.

Persányi Miklós kiemelte, ha a kötelezett teljesíti hulladékgazdálkodási feladatát, akkor mentesül a termékdíj fizetése alól. Ha ennek nem tesz eleget, akkor a díjat meg kell fizetnie, ellenkező esetben környezetvédelmi bírsággal sújtható. A termékdíj a fogyasztókat nem terheli.

Nem kell a díjtételt megfizetnie annak a kis-és középvállalkozásnak, amely: bor esetében 10 ezernél; alkoholtermék, sör, alkoholmentes sör, nem szénsavas üdítő és szörp esetén 75 ezernél; szénsavas üdítő, ásványvíz, kristályvíz, szikvíz előállításánál pedig 200 ezernél kevesebbet gyárt.

Termékdíjat kell fizetni: a csomagolás, a gumiabroncs, a hűtőberendezés és hűtőközeg, egyes kőolajtermékek, az akkumulátor, a reklámhordozó-papír, valamint az elektromos és elektronikai berendezések után.

A szabályozás főbb elemei a törvény módosítása után

A tömeg alapú helyett darab alapú termékdíjat kell majd fizetni. Ez alól teljesen mentesül a cég akkor, ha teljesíti az uniós direktívát. A kiegészítő termékdíjat – ami az importőrre és kereskedőre vonatkozik – sem kell megfizetni abban az esetben, ha az adott vállalat teljesíti az újrahasználati elvárásokat.

Persányi Miklós a szabályzásmódosítás kapcsán kiemelte, hogy az italcsomagolások területén a kibocsátóknak legalább az idei szinten kell tartaniuk 2006 végéig az eddigi visszaválthatótermék-hányadot, majd 2007-ben és 2010-ben ezt a hozzávetőlegesen 10 százalékos arányt 6-6 százalékkal kell javítaniuk. Amennyiben a cégeknél jövőre nem romlik a termékkínálaton belül a visszaváltható áruk aránya, akkor egy fillérnyi többletterhet sem jelent a termékdíj jogszabályi változása.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.