Üzleti tippek

Eldőlt, hogyan adózunk jövőre

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adótörvényeket és döntött a hozzájuk benyújtott módosító indítványokról. A legfontosabb változtatás jövőre a kétkulcsos adótábla bevezetése, illetve a magasabb jövedelműek számára az igénybe vehető kedvezmények csökkentése lesz.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint jövőre minden eddiginél igazságosabb lesz az adórendszer. A Fidesz viszont úgy látja, a vállalkozások biztosan rosszul járnak 2005-ben.

A több mint 320 paragrafusból álló adótörvények a legtöbb területen lényeges változást hoznak az eddigi szabályozásokhoz képest.

A legfontosabb módosítás a kétkulcsos személyi jövedelemadó bevezetése lesz. Másfél millió forint alatt 18, afelett pedig 38 százalék adót kell majd fizetni. Jövőre várhatóan a családok évi 8 millió forintos össz jövedelemhatárig vehetik majd igénybe az adókedvezményeket.
Ennek felső határa 2005-ben legfeljebb 100 ezer forint lesz, de a korlát nem vonatkozik a lakáshitel-, illetve a magán- és önkéntes nyugdíjbefizetésekre. A pénzügyminiszter szerint csak a személyi jövedelemadó módosítása mintegy 100 milliárd forintot hagy az adózóknál.

Draskovics Tibor a Híradónak elmondta: egy kétkeresős átlagos családnál már évi 100 ezer forintot jelent. A pénzügyminiszter szerint csökken az egészségügyi hozzájárulás a vállalkozók számára, és csökken 18-ról 16-ra a társasági nyereségadó is.

Az Országgyűlés még korábban támogatta azt a módosító indítványt, hogy annak a magánszemélynek, aki lakását szociális célra bérbe adja az önkormányzatnak, nem kell adót fizetnie. A Fidesz szerint viszont jövőre sem marad több pénz az adózók zsebében.

A fideszes Tállai András szerint az valóban igaz, hogy olyan mértékű adóemelés nem lesz, mint volt 2003-2004-ben. de az emberek nem fogják azt érezni, hogy jobban élnek, hiszen az összes adózó visszafizeti majd azt az adócsökkentést, amit a középréteg kap.

2005. november elsejétől 1500 forinttal csökken a munkáltatók által fizetett egészségügyi hozzájárulás, és 6 ezerről 8 ezerre nő az adómentesen adható étkezési utalvány.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik