Üzleti tippek

Egy év alatt 5,6 százalékkal csökkentek az agrárárak

admin
admin

2004. 11. 09. 00:00

Az év első kilenc hónapjában átlagosan 5,9 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak a tavalyi év azonos időszakához képest, a szeptemberi árszínvonal ugyanakkor 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte a KSH.

A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára január-szeptemberben 11,6 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A termelők jövedelmi helyzete az év első kilenc hónapjában 7,4 százalékkal romlott az árviszonyok változása következtében.

A termelői árak 2004 augusztusában 2,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a január-augusztusi átlagos áremelkedés 5,9 százalék volt. Tavaly szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelői árszínvonala 8,5 százalékkal nőtt, január-szeptemberben 3,2 százalékkal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.

Idén az első kilenc hónapban a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 2,8, az állatoké és állati termékeké 4 százalékkal nőtt a 2003 első kilenc havihoz képest. A gabonafélék árszintje 12,9 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A szeptemberi árszínvonal az előző évitől viszont 24,1 százalékkal elmaradt, ezen belül a takarmánybúza ára 30 százalékkal csökkent.

A burgonya ára az első kilenc hónapban 1,5 százalékkal csökkent, szeptemberi ára pedig 34 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A zöldségfélék ára 8,7 százalékkal nőtt, a gyümölcsféléké 27,3 százalékkal csökkent.

A vágóállatok termelői ára 9,8 százalékkal emelkedett a 2003. január-szeptemberihez képest, ezen belül a vágósertésé 13,4 százalékkal, a vágóbaromfié 6,2 százalékkal nőtt.

A tej termelői ára 10,7 százalékkal volt alacsonyabb, míg a tyúktojás ára 20,1 százalékkal volt magasabb a tavaly január-szeptemberinél.
Idén az első kilenc hónapban a mezőgazdasági ráfordítások közül a takarmányok ára emelkedett a legjobban, 21,8 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. A mezőgazdasági termeléshez felhasznált energia áremelkedése 14,7, a műtrágyáké 7,6 százalék volt – közölte a KSH.


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.