Üzleti tippek

Virágoznak a szerb-magyar üzleti kapcsolatok

A Szerbia-Montenegróba irányuló magyar kivitel az első hét hónapban mintegy 25 százalékkal bővült a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest. Pedig a körülmények nehezednek: uniós csatlakozásunkkal megszűnt a 2002 óta hatályos szabadkereskedelmi megállapodás, s Szerbia-Montenegrót beleértve egyre határozottabban körvonalazódik a balkáni szabadkereskedelmi övezet is.

Noha az unió által biztosított aszimmetriának, továbbá a dinár gyengülésének köszönhetően javultak a szerbia-montenegrói export magyar piacra jutási feltételei, az onnan származó importunk csak durván 12 százalékkal nőtt a bázishoz képest. Pallos András, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. belgrádi irodavezetője a Világgazdaságnak elmondta: exportunk az említett periódusban 185,3, importunk pedig 41,8 millió eurót tett ki.

Ma már azok a magyar termékek is csak jelentősebb vámtétellel megfejelve tudnak belerülni a szerbia-montenegrói piacra, amelyek korábban vámmentességet vagy kedvezményes vámokat élveztek. Ám részben a két évig hatályos szabadkereskedelmi megállapodásnak is köszönhetően a magyar termékek és vállalkozások jó részének sikerült megvetniük a lábukat a szomszédos ország piacán.

Magyarországnak még mindig megvan a közvetlen szomszédságból s így a szállítási költségek viszonylagos alacsony voltából származó komparatív előnye, véli Pallos. A szerbia-montenegrói piac felvevőképessége változatlan, s keresik is a magyar cikkeket. Mindazonáltal leginkább a műanyagipari alapanyagok és termékek, a papír-, gépipari cikkek iránt a legélénkebb az érdeklődés, kiegészülve bizonyos energetikai szállításokkal, illetve élelmiszer-ipari termékekkel – teszi hozzá.

A dinamizmus pedig annál is kedvezőbb, mert egyre markánsabban körvonalazódik egy balkáni szabadkereskedelmi övezet – emlékeztet Pallos. Szerbia-Montenegrót már régebb óta vámunió köt Bosznia-Hercegovinához és Macedóniához, s az idén nyár óta már szabadkereskedelmi feltételekkel folytatja kereskedelmét Bulgáriával, Romániával, Horvátországgal és Moldovával is. A szabadkereskedelmi övezet részévé válik a jelek szerint Albánia is. Ez természetesen a verseny éleződését eredményezi a magyar export számára.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.