Üzleti tippek

Virágoznak a szerb-magyar üzleti kapcsolatok

A Szerbia-Montenegróba irányuló magyar kivitel az első hét hónapban mintegy 25 százalékkal bővült a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest. Pedig a körülmények nehezednek: uniós csatlakozásunkkal megszűnt a 2002 óta hatályos szabadkereskedelmi megállapodás, s Szerbia-Montenegrót beleértve egyre határozottabban körvonalazódik a balkáni szabadkereskedelmi övezet is.

Noha az unió által biztosított aszimmetriának, továbbá a dinár gyengülésének köszönhetően javultak a szerbia-montenegrói export magyar piacra jutási feltételei, az onnan származó importunk csak durván 12 százalékkal nőtt a bázishoz képest. Pallos András, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. belgrádi irodavezetője a Világgazdaságnak elmondta: exportunk az említett periódusban 185,3, importunk pedig 41,8 millió eurót tett ki.

Ma már azok a magyar termékek is csak jelentősebb vámtétellel megfejelve tudnak belerülni a szerbia-montenegrói piacra, amelyek korábban vámmentességet vagy kedvezményes vámokat élveztek. Ám részben a két évig hatályos szabadkereskedelmi megállapodásnak is köszönhetően a magyar termékek és vállalkozások jó részének sikerült megvetniük a lábukat a szomszédos ország piacán.

Magyarországnak még mindig megvan a közvetlen szomszédságból s így a szállítási költségek viszonylagos alacsony voltából származó komparatív előnye, véli Pallos. A szerbia-montenegrói piac felvevőképessége változatlan, s keresik is a magyar cikkeket. Mindazonáltal leginkább a műanyagipari alapanyagok és termékek, a papír-, gépipari cikkek iránt a legélénkebb az érdeklődés, kiegészülve bizonyos energetikai szállításokkal, illetve élelmiszer-ipari termékekkel – teszi hozzá.

A dinamizmus pedig annál is kedvezőbb, mert egyre markánsabban körvonalazódik egy balkáni szabadkereskedelmi övezet – emlékeztet Pallos. Szerbia-Montenegrót már régebb óta vámunió köt Bosznia-Hercegovinához és Macedóniához, s az idén nyár óta már szabadkereskedelmi feltételekkel folytatja kereskedelmét Bulgáriával, Romániával, Horvátországgal és Moldovával is. A szabadkereskedelmi övezet részévé válik a jelek szerint Albánia is. Ez természetesen a verseny éleződését eredményezi a magyar export számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik