Üzleti tippek

Jobban nő az export

2004 első kilenc hónapjában a kivitel értéke 8070 milliárd forint, a behozatalé 9010 milliárd forint volt, ez a forgalom 17 százalékos növekedését jelenti mindkét esetben – írja a Központi Statisztikai Hivatal közleménye.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 940 milliárd forint, 134 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. Szeptemberben – első becslés szerint – az export értéke 1004 milliárd forint, az importé 1085 milliárd forint, így a mérleg hiánya 81 milliárd forintra tehető.

A kivitel értéke 9, a behozatalé pedig 12 százalékkal haladta meg a 2003. szeptemberi szintet. A szeptemberi kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió 24 tagállamával bonyolítottuk le.

A külkereskedelmi forgalom alakulását továbbra is növekvő tendencia jellemzi. Az év első nyolc hónapjában az export volumene 18, az importé 17 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanakkor júliusban és augusztusban a növekedés üteme mérséklődött, ez jórészt a nyári szabadságolásokkal, leállásokkal függ össze. (A forgalom augusztusi szintje jelentősen elmaradt a júliusban regisztrálttól, amely megfelel az előző években tapasztalt folyamatoknak.)

A külkereskedelem forint árszínvonala lényegében nem változott az összességében változatlan forint-árfolyamszint mellett. Az időszakon belül májusig a forint leértékelődése, június-augusztusban a forint erősödődése volt megfigyelhető.

Az árufőcsoportok közül továbbra is a kivitel 62 százalékát jelentő gépek és szállítóeszközök volumene bővült a legnagyobb mértékben (25 százalék). A volumenhordozó termékcsoportok közül kiemelkedően nőtt a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke (34 százalék); lényegesen alacsonyabb növekedést tapasztaltunk a villamos gépek és készülékek kivitelében (8,5 százalék). Az utóbbi hónapokban számottevően mérséklődött a gépjárműmotorokat jelentős értékben tartalmazó energiafejlesztő gépek és berendezések exportnövekedési üteme. A feldolgozott termékek átlagosan 12 százalékos volumennövekedésén belül a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportértéke kimagaslóan, 39 százalékkal nőtt, de a műanyag alapanyagok és termékek (20 százalék), valamint a színesfémek és az egyéb fémtermékek exportnövekedése is meghaladta az átlagot. Ugyanakkor a jelentős forgalmi értéket képviselő ruházati cikkek és öltözékkiegészítők forgalma 3 százalékkal, a lábbelik kivitele 15 százalékkal csökkent. Az árufőcsoportok közül kizárólag az élelmiszerek, italok, dohánytermékek volumene csökkent (5 százalék), nagyobbrészt a mérséklődő gabonaexporttal összefüggésben.

A külkereskedelmi forgalomnak behozatalban háromnegyedét, kivitelben négyötödét az Európai Unió (25) országaival bonyolítottuk le. Augusztusban az Európai Unió részaránya – az előző hónapok tendenciáját követve – kismértékben mindkét oldalon csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik