Üzleti tippek

Jövőre 327 milliárd forint az agrártámogatás

admin
admin

2004. 11. 05. 00:00

Összesen 327 milliárd forint jut agrártámogatásokra a 2005-ös költségvetésben. Ebből 169 milliárd forint az unióból érkező forrás – közölte Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken.

A forrásokból 180 milliárd forint felett jut a termelés támogatására, mintegy 40 milliárd forintot a vidékfejlesztésre fordítanak és a környezetgazdálkodási célokra 20 milliárd forint jut.

A 169 milliárdos uniós támogatás legnagyobb részét, 89 milliárdot a közvetlen kifizetésű területalapú támogatások teszik ki, a SAPARD program részeként 15 milliárd forintot folyósítanak Magyarországnak. A Nemzeti Fejlesztési Terv Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Programjának sikeres pályázatai között több mint 9 milliárd forint osztható szét, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv előirányzataira 35 milliárdot fordíthat az ország. Az unió piaci támogatásokra 20 milliárd forintot juttat. Az uniós támogatásokhoz rendelt nemzeti kiegészítések és egyéb hazai támogatások meghaladják a 158 milliárdot.

Németh Imre egy közepes méretű vállalkozás példáján ismertette, hogy ugyanaz a négyszáz tejelő tehén és nyolcszáz hektár földterület 2005-ben több, mint 38 millió forint támogatásban részesül. Ugyanez a gazdaság 2002-ben nyolcmillió forint kiegészítést kapott.
Németh Imre elmondta, a költségvetési törvény alapján az agrárminiszternek joga van a különböző célelőirányzatok között átcsoportosítani.

A miniszter az idei év eredményei között említette, hogy eddig ötvenezer gazdálkodó jutott hozzá a közvetlen kifizetések előlegéhez, amely a teljes összeg nyolcvan százaléka. A miniszter elmondta, a normatív támogatások két termelői csoport között oszlottak meg, a GOFR (gabona, olajos, fehér és rostos növény) termelők 35 ezer forint, a zöldség-, gyümölcs, szőlőtermelők, valamint a rét-legelő gazdálkodók 18 ezer forint hektáronkénti támogatásban részesültek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

cof
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.