Üzleti tippek

Az EU nagy kukoricatermése óriási készleteket vetít előre

Az EU-ban hatalmas a kukoricatermés, és az agresszív magyar eladások is nyomják az árakat, így - elemzők szerint - nagy fölöslegeket kell felvásárolni az EU ütközőtartalékába.

Dél-Európában még tart az esők miatt megkésett kukorica-betakarítás, de már most nyilvánvaló, hogy a termés jóval nagyobb a tavalyinál. A francia Strategie Grains szakintézet szerint az idei termés 52,3 millió tonna lesz a 25-tagú EU-ban, 30 százalékkal több, mint amennyit tavaly takarítottak be ebben a 25 országban.

A francia, bordeaux-i árutőzsdén az azonnali kukorica 100 euró tonnánként, 10 euróval olcsóbb, mint szeptember elején, miközben az EU beavatkozási küszöbára 101,31 euró – írta a Reuters hírügynökség. Franciaországban már megkezdődött a felvásárlás a tartalékba, ilyen vagy tíz éve nem történt. Ott több mint félmillió tonnás felvásárlásra számítanak ebben az évadban a tartalékba.

A francia kukoricatermesztők szövetsége (AGPM) 15,5 millió tonnás hazai termést valószínűsít, Olaszországban az ottani ISMEA mezőgazdasági piackutató intézet 11,32 millió tonnára számít, 29 százalékkal többre a tavalyinál. Németországban 4 millió tonnát takarítottak be a tavalyi 3,4 millió helyett.

Magyarországon 8,2 millió tonnás rekordtermés várható, és a nyugat-európai árakat erősen nyomják a nagy magyar eladások, engedményes áron – írta a hírügynökség. Németh Imre mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy az EU beavatkozási tartalékába 3 millió tonna kukorica és búza kerülhet, de Magyarországon csak fele ennyinek a tárolására van kapacitás – emlékeztetett a Reuters. Kereskedők szerint “a magyarok meglehetősen agresszívan árusítanak, és az árujuk sokkal vonzóbb, mint a német vagy a francia kukorica” – írta a hírügynökség.

Az EU intervenciós tartaléka november elsején nyílt meg, és a gazdálkodók, bizonyos minőségi követelményeket betartva, jövő május végéig adhatnak el gabonaféléket a tartalékba a szavatolt áron.
– Megváltozott a helyzet. Most több versenynek vagyunk kitéve az új EU-tagok részéről, akiknek nagy termése, különösen a magyaroké, lenyomja a piaci árakat – mondta a francia szövetség (AGPM) alelnöke, Claude Lacadée a Reutersnek Párizsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik