Üzleti tippek

2007-re teljesen megszűnhet a határellenőrzés

Megnyílt az út az előtt, hogy 2007-ben teljesen eltöröljék a határellenőrzést az Európai Unió régi és új tagállamai közt – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Brüsszelben.

A Huszonötök vezetői pénteken magyar felvetésre úgy döntöttek, hogy ha lehet, már 2006-ban megkezdik az újak határvédelmének elbírálását, elvben lehetővé téve a 2007-es csatlakozást a határ nélküli schengeni térséghez. (Ehhez az is kell, hogy az EU új informatikai rendszere, az úgynevezett SIS-2, addig elkészüljön.)

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta: azt is felvetette a többi állam- és kormányfőnél, hogy az EU még mindig adós azzal az egymilliárd euróval, amit az új tagállamoknak ígért a külső határok megerősítésére. Magyarországnak ebből 147 millió euró jár, ami egyébként nem is olyan sok, tekintve, hogy a lengyelekkel együtt nekünk van a leghosszabb külső határunk (legalábbis Románia csatlakozásáig).

Az új Európai Bizottság összetételéről szólva a miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte Kovács László nem is kapott olyan rossz tárcát (mint emlékezetes, a volt külügyminisztert csütörtökön áthelyezték az energetikától az adózáshoz). Gyurcsány szerint mostanság, amikor az EU legfontosabb célja a gazdaság versenyképességének növelése, ez egy igen fontos és aktuális terület. A kormányfő reményét fejezte ki, hogy az Európai Parlament most már gond nélkül jóváhagyja a Bizottságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik