Üzleti tippek

Számítógépes növényvédelem EU-segítséggel

Számítógépes növényvédelmi rendszert épít ki, az Európai Unió SAPARD programjának segítségével a Mátraaljai borvidék 17 hegyközsége – tájékoztatta a Borvidéki Hegyközségi Tanács titkára csütörtökön az MTI-t.
A komputerekhez 17 meteorológiai mérőállomás kapcsolódik; ezek rögzítik a növényvédelmi feladatok meghatározásához szükséges adatokat – közölte Hordós Attila.

Hozzátette, hogy a rendszer kiépítéséhez szükséges 28 millió forint 75 százaléka az EU kasszájából származik, a fennmaradó részt pedig közösen fedezi a programhoz csatlakozott 17 hegyközség.

A hálózat működését ismertetve elmondta, hogy a meteorológiai állomások a 6700 hektár területű borvidéken rögzítik egyebek között a páratartalom, a hőmérséklet mértékét, a szél erejét és irányát.

Mindezek alapján a komputer előrejelzést készít arról, hogy milyen, a szőlőre veszélyes kórokozók, illetve növénybetegségek várhatóak a régióban. A növényvédelmi szakemberek ennek segítségével kiválasztják a betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez szükséges vegyszereket, illetve meghatározzák a permetezés mennyiségét és módját. Az így összeállított információkat, a helyi média útján juttatják el a térség 15 ezer szőlősgazdájához – közölte a szakember.

Hangsúlyozta, hogy hálózat, amely a tervek szerint a jövő év tavaszától működik, olcsóbbá és környezetkímélőbbé teszi a termelést. Jelenleg ugyanis akkor is permeteznek a gazdák, ha nem fenyegeti veszély a szőlőt, így a kelleténél több vegyszer kerül a környezetbe – mondta Hordós Attila.

Ajánlott videó